bugün

yapay zeka

Dünya Bankası yayınladığı “işin Değişen Doğası” adlı raporda “Yapay Zekanın işlerimizi elimizden alacağında dair kesin bir bulgu yok. En azından şimdilik” diyor. Tabi uyarmaktan da geri kalmıyor; yaşanan dönüşüm çok büyük ve ayakta kalmak için belirli stratejiler gerekiyor.

Makineler pek çok işi bizden daha hızlı, daha verimli, hatta daha kaliteli şekilde yapabiliyor. Üstelik maliyetler de düşüyor. Robotlar yorulmuyor, hasta olmuyor, ara vermiyor. Tabi burada donanımsız ve işleri sürekli öteleyebileceğini bilen insanlar da ister istemez "iş Kaygısı" dediğimiz durumu yaşamaya başlıyor.

Tabi baktığınızda dünya aynı görüş çatısında toplanmıyor. Kimi işssizlik tehdidi derken kimi "Hayır" diyor.. Ama birleşilen bir nokta var ki gerçekten değişmeyen tek şey değişimin kendisi. Büyük bir hızla yaşanan bu değişime ayak uyduramayanların da var olamayacağı çok net olarak karşımıza çıkıyor.

Rapora göre aslında değişim net. Global çapta endüstriyel işlerde büyük bir dönüşüm var. Rutin işlerde kayıplar yaşanıyor. Ama yeni nesil teknolojiler yepyeni çalışma alanları da yaratıyor. Tıpkı daha önceki dönemlerde de yaşandığı gibi.

Hatta Dünya Bankası Baş Ekonomisti Koujianou Goldberg, Bloomberg’e verdiği bir röportajda endişelerin yersiz olduğunu belirterek şöyle diyor;

“Bu dördüncü sanayi devrimi. Daha önce üç tane geçirdik ve hepsinde ayakta kalmayı başardık. Makinelerin insanları tamamen elimine etmesi mümkün değil, eninde sonunda duruma adapte oluyoruz.”

Geleceğin neslini yetiştirmek için, her an her yerde mevcut ezber bilgilere değil, yeni nesil becerilere odaklanmak gerekiyor. Daha bilişsel ve duysal beceriler öne çıkıyor.

Bu noktada raporu yazan ekibin çok kilit bir uyarısı var; “Önümüzdeki dönemde insana yatırım yapmayan ülkeler çok ciddi ekonomik sorunlarla karşı karşıya kalacaklar.”

Teknoloji ile savaşmak yerine, onu kullanarak "nasıl daha verimli ve üretken olunabilir?" minvalinde düşünmek en mantıklısı gibi duruyor.