bugün

lens kullananlara tavsiyeler

lens kullanan birinden lens kullanacaklara verilecek tavsiyelerdir. öncelikle lens çok da güzel birşey değildir. gözünüz bozuk değilse öyle yeşildi maviydi griydi gözüm renkli olsun diye o salak plastik parçasının gözünüze takıp mikrop kaptırmanıza gerek yok. zaten doğal da durmuyor efendim. böyle uzaktan ben lensim, kopkoyu kahverengi gözlere takıldım cırtlak cırtlak duruyorum diye bağırıyor resmen. üstelik karşımdakiyle konuşurken dikkatim dağılıyor kahverengi mavi karışımı o gözlere bakınca, korkunç nan.

neyse velhasıl diyeklim ki lensi kullanmaya karar verdik. gidildi muayene olundu ve ilk lens alındı. büyük ihtimalle ilk lensi takarken bir doktor size yardımcı olacak hatta takacaktır. lensi takmayı öğrenmek bir günlük bir iştir, öyle doktor ilk seferde birkaç saniyede taktı diye siz de ilk takışta öyle yapacaksınız diye bir şey yok. benim gibi tek lensi yarım saatte takar ikinci lensi takamadan gözdeki tek lensle sınava yetişmek için evden çıkmak zorunda kalabilirsiniz. aman dikkat, ilk lens takımı önemli.

lens kullanırken en önemli ikinci nokta temizliktir. ellerinizi yıkamadan gözünüze sürmeyin, lensi ellerinizi yıkamadan elinize almayın. ellerinizi sabunla yıkayın ama dikkat edin sabunu iyice arındırın yoksa gözünüz felaket yanabilir, ağlamaktan bitap düşebilirsiniz.

lensi takarken gözünüzün beyaz yerine koyup renkli kısma doğru parmağınızla yavaş yavaş sürükleyin, çıkartırken de aynı şekilde gözünüzün renkli kısmından yavaşta sağ ya da sol yana, veya aşağıya doğru itip ondan sonra çıkartın.

lens gözün saydam tabaka denilen kısmını örten bir plastiktir. ve gözün saydam tabakasında damar yoktur sadece dışarıdan aldığı oksijenle beslenir. bu nedenle lens kullananlarda saydam tabaka incelmesi görülür. bu nedenle lensi uzun süre gözünüzde takılı tutmayın. her gün mutlaka çıkartıp lens solüsyonunda bekletin. hem lensin temizlenmesi hem de gözünüzün oksijen alması için önemlidir.

yüksek oksijen geçirgenlikli lensleri tercih edin ancak hiçbir zaman unutmayın hiçbir lens gözünüze gereken oksijen miktarını tam olarak sağlamaz. o yüzden lens takma süresini abartmayın.

lens reklamlarında ve kutuların üzerinde bu lensin oksijen geçirgenliği yüksektir, 6 gün çıkarmadan kullanabilirsiniz imaresini sallamayın. 6 gün çıkarmazsanız gözünüz mikrop kapabilir ve lens remen gözünüze yapıştığı için lensi kıpırdatamayıp soluğu göz doktorunda alabilirsiniz. *

lensle mümkünse uyumayın, lensin gözün arkasına ya da kenarlara kaçmasına neden olabilirsiniz. *

lensliyken gözünüz çok ovuşturmayın, bu da lensin kaymasına ya da gözden çıkmasına neden olur. *

lens kullananlar mutlaka lens kutularını yanlarında taşısınlar, çünkü yolda güzünüze toz kaçabilir, ya da başka bir durumla karşılaşıp lensi çıkarmak zorunda kalabilirsiniz. *

lensliyken havuza/denize girmemeye dikkat edin, girerseniz de dalmayın ya da kafanız içeride yüzmeyin, hadi öyle yaptınız diyelim o zaman gözünüzü açmayın madem. lens gözünüzden çıkıp kaybolabilir. *

lensler aylık kullanımlıktır genellikle. yurtdışında aynı lensler için daha çok 15 günde bir değiştirilmesi gerektiği söylenir. lensi aman ben çok takmadım zaten, ondan iki ay kullanayım demeyin, zamanla lensin oksijen geçirgenliği kaybolduğundan o süre tanınmıştır. yoksa kullanmanızla alakalı değildir. az da kullansanız lensinizi değiştirin.

lens zamanla göz kuruluğu gibi sorunlara yok açar, zamanla yapay gözyaşı kullanmaya başlayabilirsiniz. başlangıçta günlerce çıkartmasanızda rahatsız etmeyen lens, 6-7 sene sonra gözünüzü iyice rahatsız etmeye ve birkaç saat sonunda bile baş ağrısı, gözlerde aşırı kuruluk gibi sorunlara yok açabilir. bu nedenle bu sorunlar bende olmuyor nasılsa diyip fazla rahat davranmayın, ilerde başınıza dert olabilir. *

en son olarak, mecbur değilseniz kullanmayın.

edit:imla