bugün

suudi arabistan

suudia arabistanda beş yıl kadar yaşamış bir türkle sohbetimizde anlattıkları.

şeriat dedikleri yasalar sadece yabancılar için geçerli. zengin ve yerli araplar için her hangi bir suç sonrasında şeriat kuralları işlemiyor. taraflardan biri işçi bir özbek, türkmen ya da nijeryalı ise durum ne olursa olsun suçlu bulunan da o oluyor.

sokakta bir kadına yanlışlıkla çarparsan seni (çalışmaya gelen gariban) tutuklayıp kadını tacizden yargılayabiliyorlar. ama kendileri beğendikleri bir kadını eğer peişne düşecek güçlü bir yakını yoksa kaçırıp alıkoyabiliyorlar.

diyelim ki baban ölmek üzere ve bir ayağı çukurda. eşlerinden biri ölüyor ve boş kontenjan açılıyor. senin de beğendiğin afeti devran bir ateş parçası var. yaşın ve henüz toplum içinde saygın bir yerin olmadığı için o hatunu sana yedirmezler. bunu biliyorsun ve babana gazı verip kadını ona aldırıyorsun. baban üç-beş sene sonra ölünce hop kadın sende.

yahu şeriatta islamda bu yok demeyin. doğrudur yoktur. ben de zaten adamların islamiyeti yaşadığını iddia etmiyorum.

hatta size bir de şöyle bir bilgi vereyim. umreye haca giden ailelere kılavuzluk yapan hocalar türkiyeden ayrılmadan önce şöyle bir uyarı yapıyorlar; taksiden inerken önce eşinizi kızınızı indirin sonra siz inin. yoksa taksici kaçırabilir. evet bu da gerçek.

böyle bir ülke, böyle insanlar işte.