bugün

özgüven

Her köşede olası bir yenilgin sana pusu kurmuş gibi görünen büyük zorluklarla karşılaştığında, belki de şu tavsiyeyi duydun: "biraz daha özgüvenli ol". Büyük ihtimalle bunu duyduğunda düşündüğün şey şu: " keşke o kadar kolay olsa"
peki özgüven nedir ?
Kendinin değerli, faydalı ve yetkin olduğuna inancı al ki benlik olarak da bilinir, kendi becerilerinden emin olduğun zaman gelen iyimserliği de ekle ve sonra bunlarla güçlenerek, bu zorlu görevin üstesinden gelmek için cesurca davran. Bu özgüvendir!
Fikirleri davranışlara dönüştürür.

peki, özgüven nereden gelir?

Özgüveni etkileyen birçok faktör var.

1) Doğuştan var olanlar.
mesela genlerin, beyindeki nörokimyasalların dengesini etkileyen şeyler.

2) Sana nasıl davranıldığı.
Bu, etrafındaki sosyal baskıları içerir.

3) Senin kontrolünde olan kısım.
Yaptığın seçimler, aldığın riskler ve yenilgi hakkında ne düşündüğün ve ona nasıl cevap verdiğin..

Bu üç unsuru tamamen kontrol etmek olası değil ama yaptığımız kişisel seçimler özgüvenin gelişmesinde önemli rol oynar. Bu nedenle, birkaç pratik tüyoyu akılda tutarak, özgüvenimizi arttıracak güce sahip oluruz.

Tüyo 1: Kestirme çözüm.
Özgüvenini kısa zaman içinde hızlıca arttıracak birkaç numara var. Zorlu bir görevin başındayken, sonundaki başarını zihninde canlandır. Yüksek tempolu müzik dinlemek kadar basit; bu gücünü arttırabilir. Güçlü bir poz verebilir ya da kendine cesaret konuşması yapabilirsin.

Tüyo 2 : Becerilerini geliştirebileceğine inan. Eğere uzun süreli bir değişim istiyorsan, becerilerin ve yeteneklerin hakkında düşünme biçimini gözden geçir. Bunların sadece doğuştan var olduğunu mu düşünüyorsun, yoksa kasların gibi geliştirebileceğini mi?
Bu inançlar önemli çünkü bunlar senin başarısızlıkla karşılaştığında nasıl davrandığını etkiliyor. Eğer sabit fikirliysen yani yeteneklerinin olduğu yere sabitlendiğine inanıyorsan iyi olmadığın bir şeyle uğraştığını keşfettiğini varsayarak vazgeçebilirsin. Ama eğer sen becerilerini geliştirebileceğini düşünen zihniyetteysen zorlu görevler, mücadeleler öğrenmen ve gelişmen için fırsatlardır. Nörobilim de becerilerin geliştiği fikrini destekler. Beyindeki bağlantılar çalışma ve pratikle büyür ve güçlenir. Ayrıca ortaya çıktı ki, ortalama olarak, becerilerin geliştiği zihniyetteki insanlar daha başarılı, daha iyi notlar alıyorlar ve zorlu işlere daha iyi göğüs geriyorlar.

Tüyo 3 : Başarısızlığı tecrübe et.

yüzleş, bazen yenilgiye uğrayacaksın. Herkes başarısız olur.J.K Rowling 12 ayrı yayınevinden ret aldı, biri "Harry Potter" ı kabul etmeden önce Wright Kardeşler'in uçma tarihi başarılı bir uçak icat etmeden önce birçok başarısız uçma girişimleri üzerine kurulu. Araştırmalar gösteriyor ki, düzenli olarak başarısız olan ama yine de yoluna devam eden kişiler yenilgilere ve mücadelelere karşı olumlu yönde daha donanımlı. Onlar, zorluklara karşı nasıl stratejiler geliştireceklerini öğreniyorlar, başkalarından tavsiye alıyorlar, başkalarından tavsiye alıyorlar ve sonuna kadar direniyorlar. Bu yüzden mücadele ettiğin şeyleri düşün, bunun kolay olmadığının farkına var hatalar yapılabileceğini kabul et ve hata yaptığın zaman kendine karşı nazik ol. Kendine cesaret konuşması yap, ayağa kalk ve hareket geç. Heyecan, sonu ne olursa olsun, daha geniş bir bilgi ve anlayış kazanacağını bildiğindeki heyecan! Bu özgüvendir!