bugün

kabenin put olduğu gerçeği

Üzerine düşünülmesi gerekli olan iddia.
Müşrikler Allahın yaratıcı olduğunu biliyordu. ve zaten yapılışını gördükleri bir nesnenin kendilerini yarattığına inanacak değillerdi. Ama o yaptıkları heykellerin veya o heykelin temsil ettiği varlığın kendilerini yaratıcıya yaklaştıracaklarına inanıyorlardı. Eğer ona hürmet gösterip sevgi duyarlarsa o putların onlara bir şekilde yardım edeceğine inanıyorlardı. Herhangi biriniz bu tarz bir durumun kabe için de geçerli olduğunu iddia ediyorsanız, bunun böyle olmadığını , kabeye böyle bir anlam yüklemediğimizi ifade ediyoruz.
Ama şu an günümüzde birilerinin cübbesinin altına girerek cennete gireceklerine inanan, bir tarikatın ismi vesilesiyle cehenneme girmeyeceğine inanan, bu nedenle bir insan hatta bir mezarlık karşısında şekilden şekile giren insanların bunu 1400 yıl önceki cahiliye psikolojisiyle yaptığını söylerseniz bir şey diyemem.
Peki neden Kabeye dönüp namaz kılıyoruz sorusu da garip bir soru, zira nereye dönersem döneyim aynı soruyu sorabilirsiniz. Peki neden buraya döndün diyebilirsiniz. Ayrıca Herkesin aynı noktaya dönmesi de birlik açısından gayet makul olsa gerek.