bugün

hugo chavez

sadece venezuela'nın fakir kısmının umudu iken dünya'nın umudu haline gelen liderdir.
venezuela'da bir ulusal kahraman olması 1992 yılında başkan perez'i düşürmek için yaptığı darbe denemesi sonrasındadır. o zamanlar sadece bolivarcı* bir albaydır. ancak chavez birçok dostu tarafından yalnız bırakılmıştır ve sonuç olarak teslim olmuştur.
iki yıllık hapisten sonra affedilmiştir ve siyasete atılmıştır. 1998 seçimlerinde yarıdan fazla oy alarak iktidara gelmiştir. anayasayı değiştirmiş ve bütün vatandaşların anayasa'yı okumasını sağlamıştır. bu dönemde ulusalcı bir liderdir ancak zamanla küba ile yakınlaşması ve fidel ile dost olması onu sola çekmiştir ve kendisini sosyalist bir lider olarak tanımlamaya başlamıştır.

2000'de daha da büyük bir oranla tekrar başkan seçilmiştir. bu dönemde sağlık sistemine büyük yatırım yapmıştır ve eğitimin bütün kademelerini olması gerektiği gibi ücretsiz hale getirmiştir. yavaş yavaş toprak reformu için adımlar atmaya başlamıştır.

Chavez'in sinirlendirdiği zengin venezuelalılar ve Carlos Ortega'nın lideri olduğu liberal muhalefet 2002 yılında 2 günlük genel grev çağrısı yapmıştır ve büyük bir yürüyüş ilanında bulunmuşlardır. büyük bir kalabalık toplamışlardır. sonrasında bu yürüyüş başkanlık sarayına yönlenmiştir ve ordu'yu da yanlarına alıp chavez'e karşı bir darbe denemesinde bulunmuşlardır. devlet televizyonları kapatılmıştır ve sadece muhalefet yanlısı televizyon kanalı yayın yapmaktadır. darbe denemesini duyan "chavez'in halkı" hiçbir merkezi organizasyon yapılmadan sokaklara akın etmiştir. başkanlık sarayını korumak için ablukaya almışlardır ve non pasaran sloganları eşliğine chavez'i bırakmayacaklarını haykırmışlardır. sokaklarda üstlerine ateş açılmıştır. birkaç kişi ölmüştür. muhalefet yanlısı televizyon kanalı bu arada chavez karşıtı yayınını devam ettirmekte ve sanki darbe başarıya ulaşmışçasına bir hava estirmektedir. sonrasında chavez'i bir ordu helikopteri saraydan almış ve tutuklamıştır. ancak bu chavez'in anayasayı ve okuma-yazma'yı öğrettiği halk tarafından şiddetle tepki almıştır ve artık caracas hep bir ağızdan chavez diye bağırmaktadır. halk sinirlenmiş ve bu sefer onlar muhalefetin üstüne yürümeye başlamıştır. olayların büyüyeceğini sezen muhalefer chavez'i serbest bırakmak zorunda kalmıştır ve halk liderini kurtarmıştır.

darbe denemesinden sonra chavez muhalefet liderlerine, "cadı avına çıkmayacağız" demiştir ve halen aynı muhalefet venezuela'da aktiftir. bu olaylar sonrasında chavez kamulaştırma hareketine devam etmiştir ve "sosyalist venezuela'yı kuracağız" gibi laflar etmeye başlamıştır. bütün latin amerika liderleriyle görüşmeye başlamıştır ve neredeyse bir "kıta ittifakı" kurmayı başarmıştır. chavez'in etkisiyle çevre ülkelerde sosyalist liderler iktidare gelip bu ittifakı güçlendirmeye devam etmiştir, etmektedir.