bugün

16 nisan 2017 anayasa değişikliği referandumu

evet ben de eksik kalmayayım.
başlıyorum.
dikkatimi çeken şey; tahminlerde bulunurken, 'bir tanıdığım evetten hayıra döndü, etrafımdaki herkes evet diyecek, çevrem hayırcılarla dolu' gibi gibi.. örneklerin verilmesi.
tamam tahmin yaparken marstaki insanları göz önünde tutmayacağız, elbette çevremizi baz alacağız ama, sizce de bu çok abartılmıyor mu 'ay bir oy daha geldi, evet/hayır gümbür gümbür geliyor demek.
demişler ya büyük resme bakmak lazım diye, öpüyorum bunu söyleyenleri.  haklılar ve yine şunu da bilmek lazım; şu an olanlar aşağı yukarı her seçimde olan  şeyler. 'aaaa bu bir parti seçimi değil ki' demeyin.
kabul edelim ki her iki taraf için de parti seçimi. evet diyenler tayyip erdoğan'a güvenip, onu sevip veriyor. zaten onun arkasındaki kitle belli ve bu durumda onun getireceği başkanlık sistemine de evet demeleri gayet normal.
hayır diyenler ise sol kesim; bunlar da ak parti iktidarını istemeyen taraf onların da hayır demesi gayet normal. chp başkanlık sistemini getirseydi emin olun ki meydanlarda ağızlarında evet'i duyacaktık ve ve bu da çok normal.
her şey ne kadar normal değil mi?
kızın ya da kızmayın durum bu ve ben insanlar böyle düşündüğü için onlara aptal çomarlar/kafir hayırcılar demem.
bir de gerçekten başkanlık sistemini anlayan, bize iyi olacağını düşünüp evet diyenler var, başkanlık sistemini anlayan, felaketi getireceğini düşünerek hayır diyen var ama emin olun sayıları öyle abartılacak kadar değil. bu yüzden baştan kabul edelim her iki taraf için de bu bir parti seçimidir.
çok konuştum şimdi kendi değerlendirmeme geçeyim.
kafamdan geçen şu;
hdp, chp, mhp'in bir kısmı hayır diyecek tamam ama ooo hayır'lar patlar diyemiyorum. zaten her seçimde akp ye oy verenler yine akp ye, bu partilere oy verenler yine aynı yolda yürüyecektir. tabi burda işi mhp seçmeni değiştiriyor. sırayla gidersek.
hdp; hayır diyor. kimse kalkıp evet dediklerini savunmasın parti hayır diyor ama hayır dese bile yıllardır akp'ye oy verenleri etkilemeyecektir. ne yani 'aa başkanlık sistemi, aa hdp hayır diyor, aa biz de hayır demeliyiz' mi diyecekler. elbette hayır. kürtlerden, doğu illerinden sağlam bir destek gelecektir. aslında bu sağlam destek her iki tarafa da gelecek. kürtler oylarını bölecek, 'al bir sana hadi bir de sana' diyeceklerdir
chp; etrafı sallamayacak bir fire verir onun dışında kesinlikle tam puan hayır'a eklenecektir.
mhp; kendi düşüncem evet oylarının sanıldığı kadar az olmaması. başlarda devlet bey kararını açıkladığında tabanı destek vermemişti ama bu kararından sonra mhp seçmeni sol kanadın baya bir saldırısına maruz kaldı. 'bu nasıl milliyetçilik, bu nasıl başkan' diye diye kararsız seçmenin başkanlarına ve partilerine sahip çıkmasına yol açtı. kamuoyu baskısı onları başkanlarının yoluna itti, ters tepti diyebiliriz. %55-60 arası evet gelir düşünüyorum. %45-40 seçmeni de akp'ye nasıl yardım edersincilerdir.
akp; çevrenizde fikrini değiştiren seçmenler, her yıl küsen seçmenler kadar bir etki yaratır. sol kanadın birlik olduğunu gören seçmen 'erdoğan sana canımız feda ama sen de kusurumuza bakma seni tek bırakmak zorundayız, bunca yetkiyi sana veremeyiz' diyeceklerini sanmıyorum. daha çok asılacaklar.
kararsız seçmen; ikiye ayrılır.
1- hiçbir seçimde oy kullanmayanlar, kullanmayacak olanlar.
2- umudu kırılmış chp, hdp seçmeni.
umudu kırılmışlar bu seçim onlar da asılacaklar  -bu asılan taraflar bu durumu ölüm kalım meselesi gibi görüyorlar-.
diğer kararsızlar yine kimseye dokunmayacaklardır.
toparlarsak aşağı yukarı normal bir genel seçim sonucu olacaktır. dediğim gibi taraflar yıllardır aynı tek farklılık mhp seçmeni ve arada bir kaç puan oynamalar..
halk bilinçli evet diyecek, halk bilinçli bu kez hayır diyeceklerle aynı fikirde değilim.
evinde oturmuş kendince tahminde bununan biri olarak %53'ün altında evet gelmeyecek dememe rağmen, ufak da olsa acaba hayır çıkabilir mi diyorum. sol kanadın bu birliği acaba dedirtiyor ama..
bakalım yarın her şey belli olacak.
bu kadar uzun yazıyı ben bile okumam, heleki kaba taslak bir değerlendirme ise hiç okumam okuyan olursa, gözlerinden öpüyorum.