bugün

16 nisan 2017 anayasa değişikliği referandumu

Bugün kısa süreliğine çalıştığım firmanın Anadolu'da bulunan yerlerinde bulundum. Bakın büyükşehirlerle Anadolu çok farklı. Gördüğüm kadarıyla Anadolu'da birçok yerde evet çıkacak izlenimi var. Çünkü akp bir seçim çalışması gibi hareket ediyor. Gözlemlerim sonucunda hâlâ 14 yıl boyunca yapılan çalışmalardan bahsediliyor. Akpli vekiller çarşıda, pazarda, halkın arasında. Chpli vekiller ve partilileri bu konuda daha pasifler.

Şimdi kırsalda adamın köyüne, şehrine yol yapılmış, üniversite gelmiş, inşaatlar yükselmiş, destekleme primleri verilmiş, taşeron da olsa birçok kişiye iş imkanı oluşturulmuş. Her ne kadar büyük olmasa da üniversite gibi birçok yere organize sanayi bölgeleri kurulmuş, buralarda binlerce kişi asgari ücretle çalışmakta. Emekliye, dul ve yetimlere aylık bağlanmış. Zaten birçok kişi de daha ne olsun diyor. Bakın burada bunları eleştirecek birçok kişi vardır ama halkın arasında nabız çok farklı. Zaten birçoğu sağ kesime yıllarca oy vermiş. Menderes, Demirel, Özal, erbakan, Erdoğan hep bu sağ kesime hitap etti. Zaten baktığınızda solun iktidar olduğu dönemler çok az. CHP uzun zaman iktidarda yer almadı.

Peki gelelim bir de olayın başka bir boyutuna. Bu seçimde yüzde elli artı bir gerekiyor. Hayır verecek olanlar hep haziran seçimlerinde bu oldu tekrar olabilir şeklinde. Ancak baktığımızda hayır cephesini sahada çok az görüyorum. Tamam senin kale olarak nitelediğin yerler var. Sen köylere gitmezsen, kırsalda oy alamadığım yerlere de ulaşalım demezsen onlar meydanlarda daha fazla yer alacaktır.