bugün

arrival

Bir solukta arrival filmi hakkındaki görüşüm.

Zaman algısında yine başarılı olamamış mantık hatalarıyla dolu bir film var karşımızda.

Film konusu itibari ile güzel.

Gemiye ilk biniş sahnesi de fazlaca heyecanlıydı.

--spoiler--

Ama zaman algısı çok saçmaydı. Yaşanmamış zamanda olanları anlayıp yaşanacak zamana etki edip sonra yaptığı etkinin aslında zaman ilk yaşanıyorken ki zamana etki etmesini sağlayacak şey olması içinden çıkılmaz bir paradoksa sebep oluyor. Ve aşırı derece salakça ve saçma.

Konuyu açayım.

Şimdi zamanı 2 şekilde ele almak zorundasınız 1- Lineer akan bir zaman 2- değişken zaman..
Filmde insanlar lineer bir zaman algıları olduğunu ama uzaylıların değişken ve tamamını kapsayan bir zaman algısı olduğunu öğreniyoruz.

Ablamız haberlerde uzaylıları görüyor askerler alıyor olay yerine götürüyor. iletişime geçmeye çalışıyorlar ve alfabelerini öğreniyor falan her şey lineer gidiyor.

Uzaylılar ise bunların hepsinin olacağını bildiği için hiç müdahalede bulunmuyor ve gerçekten de kadı dünyayı kurtarıp uzaylılara 3.000 yıl sonra yardım etmemizi sağlayacak evrensel bilgilere ulaşıyor.

Bunu yaparken de uzaylılar gibi zamanı değişken olarak kavrayabilmeyi öğreniyor. Bu sayede Çinli komutanı nasıl ikna edeceğini öğreniyor.

1- daha Çinli komutan ile onu nasıl ikna edeceğini öğrenebilmesi lineere aykırı.

2- demek ki zaman gerçekten değişken o zaman uzaylılar gibi kendisi de zamanı algılamaya başladığı an geleceği görebildiği gibi geçmişi de görebilmesi geçmişe de etki edebilmesi gerekirdi.

3- yani uzaylılar geldiğinde bu olacakların hepsini bilmesi gerekirdi.

4- Hatta uzaylıların geleceğini de bilmesi gerekirdi.

5- Hatta uzaylıların gelmesi dahi gerekmezdi. Çünkü Olaylar lineer hayata göre ilerlemesi lineer zaman algısında vardır. Ne uzaylılar nede kadın lineer zamanda yaşamıyorsa olalar neden lineer ilerliyor?

6- Uzaylılardan 1'i neden bombadan yaralanıp ölüm sürecine girdi? hani zaman algıları lineer değildi???

kafamda deli sorular ve izlediğim saçma bir film var.
--spoiler--