bugün

osmanlıda ilk nikahlı kadının hürrem sultan olması

ilk olmakla beraber tek nikahlı kadındır. Nitekim Kanuni ve Hürrem Sultan'ın evliliğinin kutlamalarına katılan Avrupalı bir tanığın yazdıkları şunlardır; ''Bugün imparator Süleyman bir imparatoriçe aldı.'' (Bu Mülkün Kadın Sultanları-Necdet Sakaoğlu)
Aynı zamanda Batılı tarihçiler de Hürrem Sultan'a ''Doğu'nun en büyük imparatoriçesi'' der. iran Şah'ının kardeşi mektubunda ''Hanımların efendisi, Doğu'nun büyük sultanı'' diye hitap eder.
Ve hatta Kanuni Sultan Süleyman Hürrem Sultan'ın vakfiyesine o öldükten sonra ekleme yaptırıp ''kraliçelerin özü, kadınların en onurlusu'' gibi müthiş sözler ve sıfatlarla anlatmıştır karısını.
Sultan olduktan sonra avrat pazarlarının çoğunu kapattırıp yerine hayır işi yaptırdığı bilinir. Bugünkü Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesinin yerinde eskiden kadınların satıldığı pazarlar varmış.

Hürrem Sultan güçlüdür. Sahip olduğu saygınlığı da bizzat kendi kazanmıştır. Osmanlı'nın ataerkil tabusunu yıkıp Osmanlı'da kadınların söz sahibi olduğu 300 yıllık bir dönem başlatmıştır. Nitekim Kösem Sultan'ın naibe olmasına kadar uzamıştır Hürrem'in fırtınası. Güçlüdür, kadındır, idoldür.