bugün

pir sultan abdal

osmanlı-safevi savaşları sürerken osmanlıya karşı sahada elle tutulur bir başarı gösteremeyen iranın masabaşında anadolu halkını tahrik etmek için kullandığı provokatör.

dönemin sivas valisi hızır paşa, pir sultan abdal' ı yemeğe çağırır, abdal yemeği yemediği gibi valiye de hakaretler eder. bunun üzerine vali, bana içerisinde şah kelimesi geçmeyen üç deyiş söyle seni affedeyim der. abdal tam aksi davranışta bulunup iran şahını övünce hızır paşa tarafından zindana attırılır. bu esnada osmanlı ordusunun urmiye yakınlarında olduğu düşünülürse payitaht anadolu'daki bir karışıklıktan çok büyük zarar görecektir. yani bir nevi dış destekli rejim aleyhtarlığı söz konusudur. bundan dolayı abdal, hızır paşa' nın emriyle boğdurularak infaz edilir.

işte bugün abdal'ı en çok sahiplenenlerin bu devletin bütün sosyal imkanlarından faydalanırken devletin şahsına yönelik eleştiri sınırlarını aşan hakaretlerde bulunmaları*, malum bölgesel kürt yönetiminin önderlerini başkan* görmeleri ve bu hareketin türkiye cumhuriyeti devleti aleyhtarı dış odaklar tarafından desteklenmesi* * * tarihin tekerrürden ibaret olduğunu hatırlatır. acıdır.