bugün

uludağ sözlük moderasyonu

uludağ sözlük tarihi boyunca en çok eleştirilen kurum. tamam siyasiler falan da eleştiriliyor fakat en azından onları destekleyen en az üç beş kişi çıkıyor ortaya. ama bu şahısların arkasında hiç kimse durmuyor. şöyle haklılar böyle haklılar falan diye patronları haricinde kimse sesini çıkarmıyor. bunda kesinlikle sözlük kurallarının yanlış olduğu veya modların art niyetli oldukları gibi gerekçeler olduğuna inanmıyorum. tamamen kuralların lastik gibi sündürülmesi, sınırlarının belli olmaması ve bir kişi hakkında verilen kararın diğerlerine emsal oluşturmaması gibi etkenler var. şöyle komik bir şey anlatayım size.

bundan 3-4 ay kadar önce ismi lazım olmayan bir sözlük yazarımızın götümüze girebilir gerekçesiyle bir entrysini gammazlıyorum. entry, aynı yazarın daha önce silinmiş hakaret içeren entrylerinin adeta bir kolajı şeklinde. yani daha önce silinen götümüze girebilir gerekçeli entrylerinin hepsini bir entryde toplamış güzel arkadaşımız. neyse bir gammazladım silen yok iki gammazladım silen yok üçüncü gammazdan sonra (aradan neredeyse bir gün geçiyor) anladım ki bu adamlar bu entrynin sözlük kuralları dahilinde olduklarını düşünüyorlar ve tepem atıyor.

aradan birkaç gün geçtikten sonra gmail'deki kolpa maillerimden biriyle sözlük yönetimine mail atıyorum. kendimi ekşi sözlük praetörlerinden (hukukçu gibi bir şey) biri olarak tanıtıp aslında sözlüklerin hepsinin özgürlükçü sese hizmet ettiklerini, aynı amaçlarının olduğunu, uludağ sözlük'ü de çok takip ettiğimi ve kapanması durumunda kesinlikle çok üzüleceğimi falan belirtip direkt damardan giriyorum. hemen ardından da o üç kere gammazlamama rağmen silinmeyen entry numarasını vererek bu yasal yönden sıkıntı doğurur diyorum. birkaç saat sonra mailimi bir açıyorum ki gayet nazik, gayet mütevazi bir dille çok çok teşekkür ediliyor ve o entrynin silindiği haberi veriliyor. sonra sözlüğü açıyorum hakikaten silinmiş.

uludağ sözlük moderasyonu'nun en büyük eksiği bu işte. kendilerine güvenleri yok ve yaptıkları işin doğru olup olmadığını kendileri de bilmiyor. bu yönleriyle allahları var galatasaray yönetiminden iyiler.

bu olayı bir marifet yapmışcasına anlattığımı falan sanmayın sakın. çünkü sanal ortam isteyenin istediğini kekleyebileceği şartlara sahip. nihohaha nasıl da kandırdımdan öte o entrynin niçin gammazlamalarımla silinmediği önemli. neyse lafı fazla uzattık. yeni gelenlere hoşgeldiniz diyip kendilerinden sadece ve sadece tutarlı olmalarını istediğimizi belirterek noktalayalım.