bugün

windows 10 mobile

3 yıl önce bir lumia cihazı aldığımda "birkaç yıldır çok iyi yol alıyor, artık geleceğin işletim sistemi bu cihaz 1 yıl içinde sistem oturacak" şeklinde yorumlar okuyup gaza geliyordum. uzun süre kullandım, eksikliklerini görmezden geldim sabredip "gelişecektir" lafları atan sazanlara inandım. aradan söylenen 1 yıl geçti ve oturacaktır denen işletim sisteminde ufak tefek yenilikler dışında bir şey gelişmediğini görünce artık sabrım kalmadı ve iphone'a geçiş yaptım. (1.5 yıl önce) resmen lumia varken akıllı telefon kullanmıyormuşum onu fark ettim. Ama lumia'yı anneme verdim ve teknolojiye ilgim olduğu için microsoft'un yeniliklerini takip etmeye devam edeyim dedim. Bakalım 3 yıl önce söylenen gelişecektir lafları gerçek olacak mı diye meraktaydım.

hiçbir şey gelişmedi. 3 yıl önceden şu güne elbette değişen şeyler oldu, bazı yenilikler geldi (gelmemesi imkansızdı ekran döndürme kilidini kaldırma bile yoktu telefonda ilk aldığımda, o tarz yani yenilik dediğimiz) ama mağazası 3 yıldır aynı. hiçbir gelişme yok. hiçbir temel uygulama düzgün çalışmıyor, şu an kullandığım hayatı aşırı kolaylaştıran onlarca uygulama windows phone'da yok. yeni çıkarılan hiçbir şey wp'ye çıkmamaya devam ediyor. mağaza günümüzde akıllı telefonun en önemli silahıdır, ama wp taş kullanmaya devam ediyor ok seviyesine bile çıkamadı. windows 10 gelecek diye aylarca telefon kullanıcıları kandırıldı, şubat sonunda kesin denmişti şubat da bitti. yok işte beceremediler.

ve hâlâ bu telefonu savunan zavallılar var. tamam güzel birkaç yönü var, mesela klavyesi şahane. kamerası üst düzey telefonlarında efsane ama, gelip de mağazasını yok w10 güncellemesini ölümüne savunan biri varsa o kişi paralı çalışan bir köledir. iyi besliyorlar bu köleleri anlaşılan. ama buraları okuyup da telefon alacak birisi varsa kesin ve net söylemim şudur:

windows phone işletim sistemli telefon almayın!