bugün

t rex öldürenin allah a komşu olması

başlıktaki iddia fikri sahibine aittir. onu bunu şunu öldürmekle cennet cemal kazanılmaz. madem dini bir mevzu o halde öğrenmek vacip önce iman şartıyle. cenneti kazanmak o kadar kolay olsaydı kertenkele nesli tükenirdi herhalde. bizde bildiklerimizi yazalım.

islama göre karıncayı bile incitmek caiz değildir. kertenkele mevzuuna gelince ;

Kertenkelenin Hz. ibrahim'in ateşine üflemesi ve Peygamberimiz'in onun öldürülmesini emretmesi konusunu açıklar mısınız?

"Aişe’nin yanına girmiştim. Odasında yere konulmuş bir mızrak gördüm. 'Ey müminlerin annesi! Bununla ne yapıyorsun?' diye sordum. Şu cevabı verdi: 'Biz bununla şu kelerleri öldürüyoruz. Çünkü Resûlullah bize bildirdi ki, ibrahim ateşe atıldığı zaman yerdeki bütün hayvanlar ateşin sönmesine katıldı, sadece keler katılmadı. Dahası o, ateşi yanması için üflüyordu. Bu sebeple hz. peygamber bunun öldürülmesini emir buyurdu.' "(ibn-i Mace,3231)

Başka bir rivayette da şöyle buyurulmuştur:

"Kim keleri ilk darbede öldürürse ona yüz sevap yazılır. ikinci vuruşta öldürürse daha az kazanır. Üçüncü vuruşta ise bundan da az sevap kazanır." (Müslim, Selam, 147; Ebu Davud, Edeb 175; Tirmizî, Ahkâm 1)

Resulullah (asm) haşeratın ekserisinden ayrı olarak, zarar verenlere fasık demiştir. Alimler, kelerin bu grupta olduğunda görüş birliğindedir. Vezeğa, Ahterî'de keler olarak açıklanır. Keler, bir nevi kertenkeledir. Resulullah fuveysika diye tavsif ederek, insanlara eziyet veren haşerata dahil etmiştir. Fuveysika, fasıkcık demektir.

"Kelerin bir vuruşta öldürülmesinin daha çok sevap olması" eziyet vermeden ölmesini sağlamak içindir. Zîra hayvan ikinci darbeyi almadan yaralı olarak kaçabilir; bu da bir canlının eziyet görmesine neden olur.

Buna göre insanlara zarar vermeyen hayvanları öldürmek caiz olmaz. (bk. Kütüb-i Sitte, Prof. Dr. ibrahim Canan).

Hadislerde alaca kelere fâsıkcık sıfatı verilmiş­tir. Fâsıklığın lügat mânâsı, çıkmaktır. Alaca keler, fazla zarar ver­mek ve eziyet etmekle diğer bir çok hayvanın karekterinden ve hu­yundan ayrıldığı, çıktığı için ona bu sıfat takılmıştır. Alaca keler, ibrahim (as)'in ateşine üfürmekle, insan nesline karşı beslediği düşmanlığı ve kini açığa vur­muştur.

Hayvanatta akıl yok. Fakat; 1. His, 2. Sevk ve şevk duyguları, 3. Cüz-i bir cüz-i iradeleri vardır.