bugün

işçi arı

Kuluçka süresi 21 gündür. Petekten çıktıktan sonra hemen dışarı uçup bal yapmaz. Bir 21 gün daha kovan içi işleri yapar. Bir nevi staj görür.

Yazın bal akış Döneminde 1-2 ay, kışın Salkım Dediğimiz uyku Döneminde 4-6 ay Yaşar.

işçi arı dışarıda bir bal kaynağı, su veya tehlike olduğunda bunu petekler üzerinde kendine has vücut hareketleriyle içerdeki arılara bildirir.

Eğer midesi boşsa Hırçın davranır. Arıcılar kovana duman püskürttüğü zaman işçi arılar bir tehlike var zannederek kovanı terketmeden önce kendi yaşamlarını idame ettirecek kadar karınlarını balla doldururlar. Karnı balla dolu olan arı istediği kovana girebilir. Bunun için Arıcılar kovanları birleştirmeden önce duman verir. Eğer midesinde bal yokken başka bir kovana girmek isterse diğer kovanın girişindeki bekçilik görevi yapan işçi arılar bu aç arıyı önce ikaz eder ısrarcı olursa öldürürler.

Bir çiçekten bal aldıkları zaman o Çiçeğe boş olduğuna dair bir koku bırakarak işaretlerler eğer başka bir arı o Çiçeğe konarsa bu kokuyu algılar ve derhal o çiçeği terkeder. Bu işaretleme işini tehlikeye karşı da yaparlar eğer bir arı sizi sokarsa ve yakınınızda bir kovan varsa pek çok arı sizi sokmaya çalışacaktır.

Eğer kışın kovanda yeterli bal yoksa Açlıktan kafalarını boş petek Gözlerine gömerek intihar ederler.

Bir başka ilginç husussa Eşek Arıları ve örümceklerle mücadele etme şekilleridir. Ola ki kovan içine giren buna benzer bir böcek varsa hemen bir Salkım halinde etrafını sarıp kanat çırparak ısıtırlar 45 dereceye varan bu ısı o Böceği öldürür. Daha sonra becerebiliyorlarsa böceği parçalayıp kovandan dışarı atarlar beceremiyorlarsa üstünü balmumuyla kapatıp rutin yaşantılarına devam ederler.

Arı sokmasına karşı bilgi editi: işçi arı sokunca iğnesi Vücutta kalır ve bir bez halen daha zehir pompalamalamaya devam eder. işçi arı soktuğunda öleceği için genelde büyük bir tehlike olarak algılamadığı sürece kimseyi sokmaz. işte bu zehir pompası çalıştığı için elle çekilip çıkarılmaya çalışılırsa bütün zehir vücuda akmış olur. Bunun için varsa bir cımbızla ucundan tutup çekmeli yoksa sivri uçlu bir şeyle çıkarmalıyız.

Arı sokması Alerjik Rahatsızlığı olan kişilerde ölümcül olabilir. Birden fazla arı sokması herkes için ölümcüldür. Arıcılarda panzehir hap bulunur. Eğer yoksa zehrin dağılmaması için soğuk kompres yapılmalıdır.