bugün

mevlid kandili

mevlid kandili hz muhammet'in ay takvimine göre doğum günü olarak kabul edilen ve rebiülevvel ayının 12'inci gecesi olarak kutlanır. mevlid kelime anlamı olarak doğum demektir. fakat peygamberin doğum günü, peygamberin ölümünden 350 yıl sonra mısır'da kurulan şii asıllı fatimi devleti tarafından kutlanmaya başlanmıştır. aynı zamanda gene şii asıllı olan iran devletinde de mevlit kutlamaları yapılır fakat bunun tarihi ise rebiülevvel ayının 17si olarak kabul edilir. suudiarabistan'da ise mevlid kandilini kutlamak yasaktır cünkü ne peygamber yaşarken, ne de 4 halife döneminde böyel bir kutlama mevcut değildir.

peki asıl cevap verilmesi gereken soru şudur, Hz. Muhammed'in doğum tarihi ne zamandır? bu sorunun kesin bir cevabı yoktur. hz muhammed'in doğum tarihi genel kabul gören günlere dayanır. bunlara ek olarak zaten arap coğrafyasında takvim düzenlemeleri sık sık yapıldığı için kişilerin doğum tarihlerinin hesaplanması imkansız bir hal almıştır (bkz: tevbe süresi 37 ayet) inananlar için toplanıp ibadet edilen bir gün olarak kabul edilse de, bazı islam alemleri için fatimi devletinin hristiyanlık etkisinde kalarak, isa peygamberin doğumu kabul edilen noel benzeri bir uygulamayı islam hayatına geçirmelerinden dolayı şiddetle karşı çıkılan, belli olmayan bir günü peygamber ile ilintilendirmenin islam dini açısından kabul edilemez olduğunda ısrar edilen tartışmalı doğum haftasıdır.

bunun yanında türiye'de gene peygamberin ölümünden bin beş yüz yıl sonra kutlu doğum haftası adı altında nisan ayının 20 sinde kutlanan bir haftalık süreç vardır. dikkat cekiçi olan nokta ise gene bu tarihlerde hristiyanlar isa'nın dirilişi kabul edilen paskalyayı, yahudilerde pesuh bayramını kutlar.

mevlid gecesinde yani peygamberin doğumu ile gerçekleşen bir takım mucizelerde mevcuttur. bunlardan en dikkat çekicileri mecusilerin bin yıldır yanan ateşlerinin birden sönmesi, kabede ki putların yıkılması, gökyüzünden salkım salkım yıldızların dökülmesi ve gece çok parlak bir yıldızın ortaya çıkması, doguyu ve batıyı aydınlatan bir nurun görülmesi.