bugün

renault talisman

şimdiye kadar devamlı tasarım değiştirmeleri ve tasarım zevksizliği, iç mekan kalitesizliği, güvenlik zaafiyetleri( en yakın örnek, 2013 yılında euro ncap'te renault megane-peugeot 301-citroen c elysse modelleri 3 yıldız alarak sınıfta kaldılar) vb nedenlerle soğuk bakmışımdır fransız arabalarına. böylesine büyük bir medeniyetten başarılı bir araç çıkamamasına da hep şaşırmışımdır. eyvallah 1.5 tci gibi dehalar var elbet ama fransız arabası deyince akla gelen de clio be abi. bir de çocukluğumda hayran kaldığım ve sevdiğim efsane safrane.

neyse, bu araç bendeki bu tabuyu en azından şimdilik yıktı. tabi binip deneyince durum farklı olabilir. dış tasarımda alman, ingiliz ve amerikalıların sahip olduğu elit ve sade çizgilere geçen ilk fransız. tabi yine fransız farklılaşmacılığı, aşırıcılığı hafiften seziliyor bazı noktalarda, örneğin stoplar ve gündüz farları, ancak güzel bir tat vermiş bu detaylar. araç elit bir fransız bürokratı.

iç mekanda gayet hoş bir ambiyans kurulabilmiş. daha önce kullanılmış mıdır bilmem ama ilk kez bir renault'ta ahşap, deri gibi değerli hissettiren malzemeler ve rahatlatıcı ve birbiriyle uyumlu kabin içi renkleri görmek beni bir otomobilsever olarak sevindirdi, çünkü gidişat renault'ta doğru yönde. ayrıca carviser kardeşimin videosunda araç detaylı anlatıldığı üzere, teknik olarak passat insignia tadında gayet üst sınıf bir araç (https://www.youtube.com/watch?v=1_4x47GtRTE).

renault'tan dileğim, lütfen bu tasarımı evrimle, devrimleme. 6 7 sene sonra talisman'ın çıkacak yeni kasasının adını yine gidip değiştime, bu köklü fan kitlesi oluşturmanı engelliyor. yıllardır safrane'dan laguna'ya ve en son latitude'a bir sürü isim değişti bu segmentte. artık gerek yok bence.