bugün

50 cent

dünyaca ünlü bir rapper.. tabii ki amerikalı.. çoğu kişinin sandığının aksine aslen bir east-coast'dır, new york doğumludur.. hatta ilk bir iki albümü p diddy'nin prodüktörlüğünde çıkmıştır, ancak asıl patlamayı dr dre ve eminem'in elinden tutmasıyla yapmıştır..
kendisi rap müziğin yavşaklaşmasında adeta bir mihenk taşı, bir semboldür.. şarkı sözleri çoğunlukla 'amına korum' eksenindedir.. öyle olmadığı vakit de 'alayınızı skerm olm arkam sağlam' şeklinde özetlenebilecek sözler yazar.. ki bendeniz de iyi yazıldığı zaman bu tarz gaz sözleri de beğenen bir insan olmama rağmen 50'nin çok az sözünü beğenirim.. yani genelde sözleriyle öne çıkan bir rapper değil.. e sesi de zamanında ağzına yediği bir kurşun nedeniyle bir acaip, güzel sayılmaz.. peki nedir onu bu kadar piyasanın hakimi yapan ve bu kadar atıp tutmama rağmen benim playlistimde de 100'e yakın şarkısını barındırtan? cevap müziktir.. kendisinin söz yazarlığı belki vasattır ama şarkılarındaki beatler, flowlar çoğunlukla enfestir.. adam bu işi biliyor kardeşim valla.. ski mask way, ryder music ve when it rains it pours gibi yumuşak şarkıları da, disco inferno, piggy bank, candyshop ve poor lil rich gibi bilinen ve gaz veren şarkıları da, müthiş bir müzikal altyapı barındırır..
her şey bir yana in da club gibi bir hit çıkartmak her baba yiğidin harcı değildir..
müziğe olan bu yeteneğiyle, kendisinin müthiş bir prodüktör olacağını sananlar ise şu aralar yanılmış gözüküyor.. kurduğu g-unit grubu çok ses getirdiyse de, prodüktörlüğünü üstlendiği bu grubun elemanları tony yayo, olivia, lloyd banks ve young buck istenen patlamayı yapamadı piyasada.. zaten içlerinden zaman ayırıp dinlenebilecek bir lloyd banks var..
son albümü curtis'i, bir iki şarkı dışında tavsiye etmem.. get rich or die tryin de öyle aman aman bir film değil, şahsen sadece o en son sahnenin bile hatrına 8 mile'ı tercih ederim..
özetlemek gerekirse, kendisi bence hip hop müziğin gördüğü en büyük ve yetenekli adamlardan biridir.. ancak rap ayrı bir olay ve avril lavigne ne kadar rock müzik yapıyor ise, 50 cent de o kadar rap müzik yapıyor..