bugün

glasgow

Glasgow, iskoçya’nın en büyük, Birleşik Krallık’ın ise Londra, Birmingham ve Leeds’ten sonra 4’üncü en büyük şehri olma özelliğine sahiptir. Glasgow, Birleşik Krallık üyesi iskoçya’nın başkenti olmakla beraber aynı zamanda da en popüler şehridir.
Glasgow sınırları dahilinde yaklaşık olarak 1.750 milyon insan yerleşik olarak ikamet etmektedir. iskoçya’nın en önemli şehri olarak kabul edilen Glasgow, aynı zamanda da ülkenin ekonomik bağlamda lokomotifi konumundadır.

Glasgow, Büyük Britanya ve Britanya imparatorluğu nazara alınacak olursa Londra’dan sonraki en önemli şehir olarak kabul edilmektedir. Hatta bu kanı aynı zamanda Kraliçe Victoria tarafından da bu şekilde lanse edilmiştir. Kraliçe Victoria’ya göre Britanya imparatorluğu; ”Glasgow ile Londra arasında kuruludur ve bu iki şehir de imparatorluğun kalesi olarak kabul edilir.”

Glasgow şehrinde resmi olarak ingilizce, iskoçça, Yerel iskoçça dilleri konuşulmaktadır. Bu diller dışında bölgede az da olsa yaşayan Galerliler kendi dilleri olan Gallerceyi konuşmaktadırlar.