bugün

manik depresif

çift kutuplu bir hastalıktır. En belirgin özellik nöbet şeklinde iki zıt etkiyle kendini göstermesidir.Bipolar bozukluk yani iki uçlu duygu durum bozukluğu, eskiden manik depresyon, manik atak veya manik depresif bozukluk olarak bilinen hastalıktır. Bipolar bozukluk, kişinin depresyon ve mani, hipomani, ve karışık durumlar geçirdiği duygu durum bozuklukları sınıfına girer. Kişinin, depresif eğilimlerin yoğun yaşandığı dönemlerle, taşkınlık olarak tanımlanabilecek mani dönemleri yaşar.

Kişiden kişiye değişiklikler göstermekle birlikte Bipolar bozuklukta şu belirtiler ortaya çıkar.
Ortalama başlama yaşı 21'dir. ilk atak erkeklerde genelde mani olurken, kadınlarda depresyon olur.Uyuşturucu ve alkol kullanımı sonrasında da gelişebilir. Manik dönemden depresyona geçiş ani ve trajik olabilir.Depresyona ağır anksiyete panik ataklar eşlik edebilir.
Aşırı konuşma eğilimi gözlenir. Kişi, olağan durumundan farklı ve belirgin bir biçimde hızlı ve sürekli konuşma eğilimindedir.
Zihinsel etkinlikler hızlanmıştır. Düşünceler ve çağrışımlar birbiri ardı sıra gelir. Kişi, çağrışımlar ve düşünceler arasında eleme yapmakta zorlanır. Bu durum "çağrışımlarda gevşeme" ve "düşüncelerde sıçrama" olarak da bilinir.
Kişi dikkatini belirli bir konu üzerinde, belirli bir süre tutmakta zorlanır. Zihinsel süreçler ve bunlara bağlı olarak konuşmalar, konudan konuya geçmekte, sıçramaktadır.
Toplumsal ilgi belirgin bir biçimde artmıştır. Kişi çok daha sosyal, çok daha girişken, çok daha atak olur. Sonuçlarını hesaplamadan, yaşamdan zevk almaya yönelik etkinliklere girişilir. Çoğu geçici bir hevese yönelen etkinliklerdir bunlar. Giyiniş biçimini birden bire köklü bir şekilde değiştirme, toplumsal kuralları zorlayan cinsel deneyimlere girişme, hesapsız para harcama, ayna karşısında uzun süre vakit geçirme gibi belirtiler kendini gösterir.
Uyku gereksinimi düşer, günlerce uyumadan yaşarlar. Buna rağmen kendilerini iyi hissederler, hastalığın en önemli belitisi de budur ve sonuç itibari ile bir döngü yaşanır.

Aşırı ve abartılı bir özgüven görülür. Kişi kendini, her şeye gücü yeten, her sorunu çözebilecek, giriştiği her işin üstesinden rahatlıkla gelebilecek bir durumda algılar.
Hastada sanrı, ani saldırganlık ve ani hakaret gözlemlenebilir.
Hastalar genelde uzun yıllar depresif bozukluk teşhisleri alabilir teşhis için hasta yakınlarını dinlemek daha doğrudur. keza hasta kendi gerçek durumunun farkında olmayabilir ya da tersi hasta olarak tanımlanmamak korkusuyla hastalığını saklama ya da hekimi yanıltmaya çalışabilir.
Hobilerine ve kabiliyetlerine bağlı olarak manik dönemde fazlasıyla üretken olurlar.
Manik ataklar sırasında kişi, son derece yaşam dolu, neşeli, canlı, mutluluktan uçan bir insan görünümü verir. Bununla birlikte aşırı tutumlar sonucu davranışlar, aile sosyal ve iş yaşantısı bozulur.

bu rahatsızlık diğer bir çok psikolojik rahatsızlıkla taban tabana örtüşür. Teşhisi bu sebeple zordur. Ve çoğu kez yanlış yönlendirilmeler söz konusu olur. Hayatınızda bir mani hastası varsa (ki çok büyük ihtimalle vardır) profesyonel yardım almasına özen göstermelisiniz. Aksi taktirde basit görünen bu hastalık hayatlarını mahvedebilir. Özellikle orta düzey problemleri olan hastaların ilaç kullanılarak tedavisi daha zorlu bir süreç yaratır. Yaratıcı ataklarında körelmesiyle hasta daha ağır bir depresyon sürecine girebilir.