bugün

(bkz: nilgün marmara)
ingiliz basbakanin hastaligi 1.dunya savaşı doneminde
davranışlardan kolayca anladığım hastalık. türkiye'de çok yaygındır. hastaların çoğu bilmez bile hangi hastalıkta olduğunu. kişiliğinin öyle olduğunu zanneder. zaten bu yüzden hastadır.
kah çok mutlu, enerjik,çiçeğe böceğe kelebeğe aşık, kah efkar sarmış dağlarını, kara sis çokmüş beyin kıvrımlarına. toplum değerlerinden ha uzaklaşmış ha uzaklaşacak bünye kendi sorununun farkında değildir fakat dışarıdan bakanlar sorunu tespit edebilir.
örnek: ölesiye alışveriş tutkusuna kapılıp,kendini engelleyememe. seçici olmadan cinsel ilişkiye girme ( eski bir arkadasın olabılır ya da gün içinde tanıştıgın her hangi biri çok önemli değil) zor ya, allah kimseye vermesin.
bunun böyle zırt pırt değil de acaba aylık ya da 3 aylık olanı var mı acaba merak ederim. mesela 3 ay maniğim 3 ay depresif. bilen varsa yeşillendirse çok sevinirim.
tanım: bir nevi ruhsal dengesizlik.
lityum, valproat, karbamazepin, lamotrijin, antipsikotikler kullanılması gereken ilaçlar
iki evrede gelişen 'manik' ve 'depresif' ruh hastalığıdır.
Hayattaki boşluğu dolduramayanlardır.
tedavi derecesindeyse lityum bağımlısı olmuş olabilendir.
Manik-depresif hastalık olarak bilinen bipolar bozukluk, mani ve depresyon nöbetlerini içeren bir ruh hastalığıdır. Hastanın duygu durumu aniden yükselir, ya çok neşeli olur ya da tam aksine çok üzgün ve ümitsiz kalır. Daha sonra hasta eski durumuna geri döner.

Bipolar bozukluk tipik olarak adolesan ya da erken erişkin dönemde başlar ve hayat boyu deva eder.

Hastalığın etkili bir tedavisi vardır ve hastayı boşanma, iş kaybı alkol ve madde kötü kullanımı ve intihar gibi sonuçlardan korur.

Manik-depresif hastalık, tedavi edilmezse kişinin hayatını olumsuz yönde ektileyebilir ve ayrıca diğer ağır hastalıklarda olduğu gibi, bipolar bozukluk da aile fertleri bu durumun etkisi altında kalırlar. Çükü rahatsızlığın alışılmadık davranış bozukluklarıyla savaşmak zorunda kalırlar.

Ülkemizde çoğu insanın içinde bulunduğu durum.
çift kutuplu bir hastalıktır. En belirgin özellik nöbet şeklinde iki zıt etkiyle kendini göstermesidir.Bipolar bozukluk yani iki uçlu duygu durum bozukluğu, eskiden manik depresyon, manik atak veya manik depresif bozukluk olarak bilinen hastalıktır. Bipolar bozukluk, kişinin depresyon ve mani, hipomani, ve karışık durumlar geçirdiği duygu durum bozuklukları sınıfına girer. Kişinin, depresif eğilimlerin yoğun yaşandığı dönemlerle, taşkınlık olarak tanımlanabilecek mani dönemleri yaşar.

Kişiden kişiye değişiklikler göstermekle birlikte Bipolar bozuklukta şu belirtiler ortaya çıkar.
Ortalama başlama yaşı 21'dir. ilk atak erkeklerde genelde mani olurken, kadınlarda depresyon olur.Uyuşturucu ve alkol kullanımı sonrasında da gelişebilir. Manik dönemden depresyona geçiş ani ve trajik olabilir.Depresyona ağır anksiyete panik ataklar eşlik edebilir.
Aşırı konuşma eğilimi gözlenir. Kişi, olağan durumundan farklı ve belirgin bir biçimde hızlı ve sürekli konuşma eğilimindedir.
Zihinsel etkinlikler hızlanmıştır. Düşünceler ve çağrışımlar birbiri ardı sıra gelir. Kişi, çağrışımlar ve düşünceler arasında eleme yapmakta zorlanır. Bu durum "çağrışımlarda gevşeme" ve "düşüncelerde sıçrama" olarak da bilinir.
Kişi dikkatini belirli bir konu üzerinde, belirli bir süre tutmakta zorlanır. Zihinsel süreçler ve bunlara bağlı olarak konuşmalar, konudan konuya geçmekte, sıçramaktadır.
Toplumsal ilgi belirgin bir biçimde artmıştır. Kişi çok daha sosyal, çok daha girişken, çok daha atak olur. Sonuçlarını hesaplamadan, yaşamdan zevk almaya yönelik etkinliklere girişilir. Çoğu geçici bir hevese yönelen etkinliklerdir bunlar. Giyiniş biçimini birden bire köklü bir şekilde değiştirme, toplumsal kuralları zorlayan cinsel deneyimlere girişme, hesapsız para harcama, ayna karşısında uzun süre vakit geçirme gibi belirtiler kendini gösterir.
Uyku gereksinimi düşer, günlerce uyumadan yaşarlar. Buna rağmen kendilerini iyi hissederler, hastalığın en önemli belitisi de budur ve sonuç itibari ile bir döngü yaşanır.

Aşırı ve abartılı bir özgüven görülür. Kişi kendini, her şeye gücü yeten, her sorunu çözebilecek, giriştiği her işin üstesinden rahatlıkla gelebilecek bir durumda algılar.
Hastada sanrı, ani saldırganlık ve ani hakaret gözlemlenebilir.
Hastalar genelde uzun yıllar depresif bozukluk teşhisleri alabilir teşhis için hasta yakınlarını dinlemek daha doğrudur. keza hasta kendi gerçek durumunun farkında olmayabilir ya da tersi hasta olarak tanımlanmamak korkusuyla hastalığını saklama ya da hekimi yanıltmaya çalışabilir.
Hobilerine ve kabiliyetlerine bağlı olarak manik dönemde fazlasıyla üretken olurlar.
Manik ataklar sırasında kişi, son derece yaşam dolu, neşeli, canlı, mutluluktan uçan bir insan görünümü verir. Bununla birlikte aşırı tutumlar sonucu davranışlar, aile sosyal ve iş yaşantısı bozulur.

bu rahatsızlık diğer bir çok psikolojik rahatsızlıkla taban tabana örtüşür. Teşhisi bu sebeple zordur. Ve çoğu kez yanlış yönlendirilmeler söz konusu olur. Hayatınızda bir mani hastası varsa (ki çok büyük ihtimalle vardır) profesyonel yardım almasına özen göstermelisiniz. Aksi taktirde basit görünen bu hastalık hayatlarını mahvedebilir. Özellikle orta düzey problemleri olan hastaların ilaç kullanılarak tedavisi daha zorlu bir süreç yaratır. Yaratıcı ataklarında körelmesiyle hasta daha ağır bir depresyon sürecine girebilir.
Mani belirtileri şöyle özetlenebilir:
1. Enerji artışı, kolay yorulmama,
2. Aşırı neşelenme veya aşırı sinirlilik
3. Dikkatin çabuk dağılması
4. Uyku ihtiyacında çok azalma
5. Cinsel istek ve aktivitede artma
6. Hastalığı kabul etmeme
7. Aşırı para harcama
8. Riskli davranışlar içine girme
9. Konuşmada aşırı artma, konuşmanın bölünememesi, hızlı konuşma. konuşmada ve düşüncelerde hızlanma
10. Kendine aşırı güven, kendini büyük ve önemli biri olarak görme, herkesten daha üstün ve yetenekli olduğunu hissetme
11. çok alkol tüketme, hatta kendini alkolik sanma.
12.Mani dönemindeki kişi umursamazca hareket eder ve gerçekdışı beklentilere girer; örneğin birikimleriyle kumar oynar, uygunsuz cinsel aktivitelere girer ya da mantıksız iş yatırımlarına girer. Çevresindekiler bu davranışları ve beklentileri doğal olarak hoş görmeyeceklerinden ve benimsemeyeceklerinden agresifleşirler, kavga çıkarırlar ve kendisini onaylamayanları suçlarlar. Bazı kişilerde gerçekdışı beklentiler ve hayaller öyle aşırı olabilir ki sanrılar bile başlayabilir.

Hastalık taşkınlık yani mani döneminde ise aşırı para harcama, cinsel ilgi ve aktivitede artma ile kişiye ve aileye ciddi maddi ve manevi zararlar verir.

Çökkünlük dönemleri ise diğer depresyonlara göre daha ağırdır. Depresyonda hastada mutsuzluk, karamsarlık, umutsuzluk, özgüvende azalma, değersizlik hissetme, abartılı suçluluk veya pişmanlık duyguları, eskiden zevk aldığı faaliyetlerden zevk alamama, iştahsızlık veya uykusuzluk gibi değişiklikler, ölüm ve intihar düşünceleri, bedeninde nedeni açıklanamayan ağrılar ortaya çıkabilir. ayrıca bu hastalık alkol ve madde bağımlılığına yol açabilir.
13. manik depresif olan bir hasta da sonradan panik atak da görülebilir. ama önce panik atak olan birinde, panik atak sonrası manik depresif hastalığı görülmez.
hakkında bir şeyler okuyup araştırma yapan çoğu kişi özellikle ruhsal problemlere sahipse sahip olabileceğini falan düşünür,basit bir hastalık olmadığını anlamak için shameless'ı izlemenizi tavsiye ediyorum. özellikle ıan karakteri çok güzel öğretiyor insana.

not: başlangıcına sahip olduğum için 5 yıldır doktora gittiğim hastalık.
(bkz: bipolar bozukluk)
Batıda aslında birçok sanatçı çıkıp "Ben bipolarım" diyebiliyor ve bu diğer bir sürü hastaya da cesaret verebiliyor. Örneğin Jim Carrey, Mel Gibson, Catherine Zeta Jones, Kurt Cobain, Sinead O'Connerda bipolar hastası olduğunu açıklayan ünlüler. fakat ne yazık ki hayatına son veren ünlüler de var. Robin Williams, hastalığının depresyon evresindeyken intihar etti. Hatta Kurt Cobain de hastalığının depresyon evresindeyken intihar ederek hayatına son verdi. Ünlüler, ssanatçılar dünyasında aslında çok fazla bipolar hastası vardır. Manik depresife Sanatçı hastalığı da deniyor. Bunun nedeni de hastaların bizim yaşayamadığımız duyguların en dip tonunu yaşamaları. manik depresif hastası olan türk sanatçılar da var:

http://www.sabah.com.tr/f...jik-rahatsizliklari/31357
(#29119055).
Depresyonun en ağır ve en karışık boyutlarından biridir. kısa süreler içinde iki farklı karaktere bürünebilir bu durumu yaşayan insanlar. örneğin bir hafta boyunca çok çok dindar olan bir insan bir sonraki hafta ateist bile olabilir sonraki hafta tekrar dindar olabilir. çok zor bir durumdur hem hastalığı yaşayan kişi için hem de kişinin yakınları için. psikiyatrdan destek almak ve tedavi görmek şarttır ama %100 iyileşme sağlanması beklenmemelidir. ilaç insanı bir yere kadar kontrol edebilir. asıl olay kişinin kendi iradesinde ve mücadelesinde gizlidir.
Yakalandığımı düşündüğüm asortik isimli ruh hastalığı.
dünyanın en karizmatik hastalığıdır. fahişelere ve beyaz tenli güzel kadınlara çok yakıştırıyorum. tabi bu benim fantezim. kötü bişey normalde.
Bu hastalığa sahip bir ev arkadaşıyla aynı evde yaşamak hem sizin için hem onun için en büyük hata olur.
dengesizlik.

galiba adım adım ilerliyorum.
ergen mıknatısı olan rahatsızlıklardandır.

bir insan hiçbir psikiyatr veya doktora danışmadan:

"ben şizofrenim", "ben manik deprisifim" veya "bende obsesif kompulsif bozukluk var" diyorsa kesinlikle ergendir.
Şizofreniden bile daha ilginç hastalık.
Bunu ben söylemiyorum bilimsel makale arama aşamasındaki istatistikler söylüyor.
Şizofreni 1.500 civarindayken bipolar 1.900 civarındadır
inanmayanlar araştırabilir.
yasanacak tum duygulari en dibine kadar hicbir uyusturucu almadan yasama halidir. kendinden bile sıkılma halidir. halden hale girme halidir kisaca. bir zaman sonra beden ve ruh arasinda da cekismeler baslar ve muhtemelen ecelin gelmesini beklemeden artik bu tiyatroya bir son vermek gerekir. sanirim intiharimi dogdugum gunume denk getirip bu boktan sinavina dahil olmak istemiyorum diye biten bir notla son verecegim. zira cenneti de cehennemi de burda yasadim. gidecegim yer ne kadar degisik olabilir ki?
"Kah çıkarım gökyüzüne seyrederim alemi, kah inerim yeryüzüne seyreder alem beni"