bugün

glifor

genel olarak tip 2 diyabet hastalarının kullanması tavsiye edilen, etken maddesi metformin olan ilaçtır. bilim ilaç tarafından üretilmektedir. insülin üretiminde sıkıntı olmayan fakat insülinin vücut tarafından kullanılabilmesinin önünde bir dirence sahip olan hastalarda kullanılır.

hasta profili genel olarak fazla kilolu ve/veya obez insanlardır. ilacın gerekli görüldüğü dozunda ve düzenli kullanılması durumunda kilo verme ve diyabete bağlı semptomlarda azalmalar görülür. ayrıca karaciğer enzimlerinin düzenlenmesine de yardımcı olur.

genel olarak yemek esnasında alınması tavsiye edilir fakat doktordan doktora tavsiyeler değişebilir. bir literatürde, eğer tek doz alınıyorsa akşam yemeğiyle birlikte metformin alınmasının etkisini çok daha güzel göstermesini sağladığını, karaciğer enzimlerinin düzeylerinin normal düzeylerde kalmasına yardımcı olduğunu okumuştum.

dikkat edilmesi gereken nokta, düzenli su tüketimi ve günlük 3000 mg metformin dozunun aşılmamasıdır. eğer günlük metformin alımı 3000 mg'ın üzerine çıkarsa laktik asidoz görülebilir, ölümle sonuçlanabilir.