bugün

reaksiyon

Bu dizi bana gore bi kamuoyu yoklamasi niteliginde. iceriye ve disariya mesajlar iceriyor.

Dizideki iki mustesardan birinin kimligi acikca belli. Dis iliskilerle alakali istihbarattan sorumlu bu zat ayan beyan nato konseptinden cikilmasi gerektigini, uluslararasi hukukun ulkeyi engelledigini soyluyor.

Simdi burda vatandas ve birey gibi davranan insanlar(turkiyede muhalif ve eylemci pozisyonundalar) bundan sikayetciler. Cunku bireyin veya bir toplulugun cogunluk dahi olsa devlet karsisinda hakkini savunmasi cok zordur. Devlet gucu karsisinda kolayca bastirilip bertaraf edilebilirler. Gezi eylemcilerine bakabilirsiniz bu konuda. Keza devletteki kadrolarina ragmen cemaat denilen yapinin devlet gucu karsisinda bir bir nasil elde ettiklerini kaybettigine bakabilirsiniz.

Tarihte hukuku ve evrensel degerleri kazanabilmek icin insanlar uzun yillar suren mucadeleler verdiler. Bireyin haklarinin korunabilmesinin tek garantisi var o da hukuk. insanlari bi guce karsi orgutleyip daha sonradan gucu ele gecirdiginde yine insanlarin haklarini gasp edenlerden ders alinarak olusturulmus kazanimlar var. Bunlar evrensel degerlerdir. Avrupa birligi dedigimiz seydir. Bu isin icerideki boyutu.

Dis isleri ulkenin en mahrem alanidir. Bazen kahramanliklar ihanet gibi yansitilir. Bazen tam tersi olur.

Bu dizideki mustesarin yabanci ulkelerdeki mevkidaslari nato'ya, evrensel hukuka cok mu baglilar?

Bakin, ulkede ic huzuru saglayip disariyi karistirabilirsiniz. Bu sayede dis yatirimlari kendinize cekersiniz. Bunu yaparken sifir sorun politikasi gudseniz de olur hatta. Bunlar ulkeye menfaat saglar.

Ama bunu yaparken uluslararasi arenada savas suclusu pozisyonuna duserseniz haliniz nice olur a dostlar.

Ulke dis yatirimciya gobekten baglanmis ve uretimi bitik seviyedeyken sen bu islere nasil kalkisabilirsin denmez mi adama.

Bunlarin halka kadar inmesi ne demek? Bilirkisi degilim ama bence savasa hazir ol demek. He savasi goze almis bi turk halkini kim karsisina almak ister o da ayri bi soru isareti.

Ama buyuk devletler bu isi halkinin gozu onunde yapmaz. Gizli sakli yapar. Simdi bunu kime sorsan aferim iyi olmus der. Sonra buyuk devletler derler ki biz keriz miyiz lan al sana ambargo, al sana yaptirim. Bunlar olmuyorsa bu islerde karsilikli tavislerle yurutuluyor demektir sanirim.

Yine dikkatimi ceken bi baska nokta da turk askerinin, polisinin leblebi gibi can vermesi oldu. Turk insaninin cani bu kadar ucuz mu lan. Bunu kabul etmeyin oglum bunu protesto edin. Mavi marmara'da vatandaslarimiz olduruldu. Terore binlerce sehit verdik. Eylemlerde insanlar oldu. 49 vatandasimiz rehin. Bu ulke insanin cani bu kadar ucuz olmamali. Bu ulke insani iyi guzel seyleri hak ediyor. Egitimli, saglikli, zengin ve huzurlu olmayi hedeflemeli bu ulke insani. Savasin hic bitmedigi topraklara cok yakin oturuyoruz biz. Bazi seyleri gormeliyiz bazi seylerin kiymetini anlamaliyiz. Burasi amerika degil. Teknolojimiz yok, ekonomik gucumuz yok, silah sanayimiz gelismis degil, ic sorunlarimiz hallolmus degil.

Neyse erdal basganin ne ayak oldugunu cozemedim ama haftaya bakiceyz.