bugün

polis devlet

polis devlete cok guzel bir ornek amerikadir.
amerika, ulke icinde cok az* asker bulunduran bir devlettir. asayisi saglamak ise polislerin isidir. polisler genellikle milliyetci insanlardan secilir. daha dogrusu milliyetci olmayan insanlardan polis olmak isteyen cok yoktur zaten. (bkz: amerikan milliyetciligi)
amerikada kanunlar gereginden* fazla serttir, polisler ise hadlerinden fazla yetkiye sahiptirler. bundaki amac, acik bir sekilde, asayisi saglamkatan ibaret degildir. devlet surekli varligini hissettirir. kedinin fareyle oynadigi gibi oynar devlet halkla. bazen korkutur, bazen sindirir. bazen de sizi koruyoruz, yoksa birileri gelip sizi dover. kim kurtaracak sizi ellerinden, biz olmasak? diye mesaj verir. bu birilerinin kim oldugu onemli degildir. oteki olmalari, yabanci olmalari onemlidir. insan tanimadigindan korkar cunku. bu zamaninda komunizmdi, simdi terorizm.
surekli baski altinda tutulan insanlar, pasa pasa islerine gidip evlerine donerler. aksam cikip bi bira icerler. haftasonlari sinemaya giderler. arada bi bara, gece klubune takilirlar. hic bir seye de seslerini cikarmazlar.
polis devlet budur iste. milletin parasini somurur. karsiligini ise yol su eletrik degil de, kanun polis baski ve hortum olarak gorur millet.