bugün

seksenler

80'ler Türkiye Cumhuriyeti tarihinde özel ve ayrı bir yeri olan 10 yıllık bir dönemdir.12 eylül 1980 darbesi,70'li yıllar boyu süregelen sağ-sol ve gittikçe alevi-sünni çatışmasına dönüşen,her gün onlarca insanın öldüğü iç kavga ve çatışmalardan ülkeyi alarak bambaşka mecralara savurdu.Bu kez daha önce farkında olmadığımız "kürt sorunu"yla yüzleşmeye başladı türkiye 1984'de PKK'nin Eruh baskınıyla. Askeri rejimin ağır baskısıyla en az 20 sene geri giden türkiye,1983'de yapılan darbe sonrası ilk genel seçimlerde, askerin MDP'yi adres olarak göstermesine rağmen, merhum Turgut Özal liderliğindeki Anavatan Partisi ezici bir çoğunlukla birinci parti oldu ve hükümeti kurdu. Seçmen,yönlendirmeye ve baskıya tepkisini sadece 22 Temmuz'da göstermiyordu yani. (bkz: bidon kafalı) (bkz: göbeğini kaşıyan adam).ANAP liderliğinde kurulan hükümet özellikle ilk döneminde (1983-1987) gerçekten türkiye'ye çağ atlattı. Ekonomi hızla gelişti. Türk sanayicisi, dışarda rekabet etmeyi ve ihracat yapmayı, dışarda da iş yapabilmeyi öğrendi Özal sayesinde.AB üyeliği'ne resmi müraccat yapıldı.Ama bu arada da bu kapitalist dalga, yolsuzluklar ve köşe dönmeciliği de yaygınlaştırdı. Engin Civan'lar bu dönemde türedi.80'ler ayrıca yerli sanayiinin korumacı gümrük anlaşının ürünü Tofaş'ın kuş serisi, Renault'un da Renault 12,Broadway gibi teneke arabalarının da fahiş fiyatlara bu millete kakalandığı yılllardır.
80'ler, iletişim anlamında da çağ atlanan yıllardır.84-85 lere kadar otomatik olarak evinizden bir yeri arayamazdınız.PTT'ye sıra yazdırırdınız evinizde telefon varsa. Telefonunuz yoksa,PTT'ye gidip saatlerce beklerdiniz sıra yazdırıp, başka bir şehirdeki ana babanızı aramak için. (bkz: siz o günleri bilmezsiniz çocuklar)Telefonla başlayan iletişim devrimi bugün nerelere geldi.
ilk renkli televizyon yayını da bu dönemde başlamıştır.
otoyol atağı da o dönemde başlamıştır.
köprüyü satarım sattırmam tartışması da 83 seçimleri öncesinde Özal-Sunalp arasındaki ilginç bir tartışmaydı.Özal, köprüleri paralı hale getirerek,2. köprüyü de yaptı.
80'ler ağır demokrasi sancılarının da çekildiği yıllardır. Darbenin etkilerinin 2007'de halen atılamadığı, şimdilerde süregiden sivil anayasa tartışmalarında da anlaşılabilmektedir. idam edilen, hapislerde çürütülen insanların dramı, yurtdaşlıktan çıkarılan, işine son verilen, üniversitelerden atılan öğretim üyeleri. Bugün hala üniversitelerde devam edegelen başörtüsü yasağının ilk koyucusu Kenan evren'dir.Kim kiminle aynı çizgide görün.
80'ler toplumun kısaca hızla dönüştüğü yıllardır. Demokrasi,özgürlük, refah kolay olmuyor.