bugün

jeoloji

JEOLOJi NASIL TANIMLANIR?

Jeoloji,insanlığın dünyayı tanıma ve yorumlama ihtiyacına yanıt veren ve 5 temel bilim (biyoloji, fizik, kimya, matematik ve jeoloji ) arasındaki yerini almış bir bilim dalıdır. Geo(Yer) ve Logos(Bilim) sözcüklerinden türeyen Jeoloji(Geology); Yerkürenin tasviri ve evrimini inceleyen tarihsel doğa bilimidir.

Geniş anlamı ile jeoloji, yerkürenin güneş sistemi içindeki durumunu, yerkürenin fiziksel özelliği ve kimyasal bileşimini, iç ve dış kuvvetler etkisi ile uğradığı değişiklikleri, beş milyar senelik süre içindeki gelişimini, canlıların ortaya çıkışlarından günümüze kadar geçirmiş olduğu evrimini inceler. Daha dar anlamda jeoloji, özellikle ortalama kalınlığı 35 km olan yerkabuğunun bilimidir.

Jeoloji yeryuvarını oluşturan malzemeyi (mineraloji, petroloji, petrografi), o malzeme üzerine etkiyen işlevleri ve ortaya çıkan ürünleri (jeomorfoloji, sedimantoloji, yapısal jeoloji), yerin tarihini (tarihsel jeoloji), fosilleşmiş hayat formlarını (paleontoloji), yeryuvarını oluşturan malzemenin kimyasını (jeokimya), yerkabuğundaki su ve maden yataklarını (hidrojeoloji, maden yatakları, endüstriyel hammaddeler) inceler, dinamik yeryuvarının işleyişini araştırır (tektonik, jeofizik) ve bununla ilgili jeolojik tehlikeler hakkında öngörüde bulunur, mühendislik yapıları ve arazi kullanım kararları için duraylı alanları ve mühendislik sorunlarının çözümünü (mühendislik jeolojisi, jeomekanik) tanımlar Diğer bilimler gibi görünen ve görünmeyen yönleriyle dünyayı insanlar için anlaşılabilir kılmayı hedefler.
http://www.jmo.org.tr/gen....php?grubu=MESLEKi%20ALAN