bugün

aşık veysel şatıroğlu

asik veysel, hayatini anlattigi bir siirinde"ücyüz-onda gelmis idim cihana" diyor. yil 1894 oluyor hesapça. yedi yaşındayken çiçek hastaligi salginiolmus sivas'ta veysel'de yakalanmış sol gözünde, cicegin beyi çkmıs kendi deyimiyle.göz akıp gitmis. babasına "çocugu akdag madeni'ne götür, orada bu gözünü açacak bir doktor var" demisler. gel gör ki talihsizlik yine yakasını bırakmamıs veysel'in. bir gün inek sagarken babası yanına gelmis. veysel ansızın dönüverince; yakında bulunan bir degnegin ucu öteki gözüne girivermis. o göz de akıp gitmis.
babasi, oglunun sazlara ilgisini görünce; bir saz alıp vermis ona. ılk saz derslerini, babasının arkadası olan çamsih'li ali aga'dan almıs. veysel yirmibeş yasındayken esma adında bir kızla evlenmiş. kısa bir süre sonra anne ve babasını kaybetmiş. acı üstüne acı gelmis, ama bitmemis talihin kotu oyunu. ıkinci çocugu on günlükken, esma'nın memesi agzına tıkanarak ölmüs, ardından da esma yanasmalarıyla evden kaçmıs.
karısı koyup gittiginde bir kızı varmıs veysel'in. daha bir yasını bile bitirmemis. ıki yıl kucagında gezdirmis veysel, ama o da yasamamıs. bu sıralar veysel'i yeniden evlendirmisler. bu karısı çocuk vermis veysel'e. biri olmus, iki oglan, dört kız, altısı sag. onlar da18 torun vermis veysel'e.