bugün

duyun u umumiye

osmanlı devleti'nin kanını emen bir kurumdur. devlet egemenlik yetkisini kullanarak vergi toplar bu yetkiye devletten başka hiçbir kurum sahip olamaz. vergi toplama yetkisi devredilirse devletin egemenliği de sarsılmış olur.

osmanlı devleti'nin lozan'da karara bağlanan toplam borç tutarı o zamanın parasıyla 160 milyon sterlindir. bu tutarın bugunku karşılığı tahminen 500 milyar dolar civarındadır. yeni kurulan türkiye cumhuriyeti 1954 yılına kadar bu borcu ödemek zorunda kalmıştır. yani 1950 yılına kadar devlet gelirinin önemli bir kısmını ülke dışına transfer etmiştir.

ama çok ilginçtir türkiye cumhuriyeti 1950 yılına kadar hep bütçe fazlası vermiştir. bu bütçe fazlaları duyun-u umumiye'den kalan borçlar ödenmeye devam edilirken verilmiştir. her şeyi bırakın bu dönemde "dünya ekonomik krizi" dönemi hariç her zaman önemli oranda da ekonomik büyüme kaydedilmiştir.

1950 sonrasında ise dış borçların tamamı ödenmiş olmasına rağmen hep bütçe açıkları verilmiştir. ve yeniden borçlanılmaya başlanmıştır.

dikkat ederseniz ben burada politik görüşlerimi ifade etmiyorum fakat birazcık tarih bilen insan yukarıdaki olayları doğru yorumlayabilir..