bugün

10 senede 2 5 milyar ağaç diktik

hic bir zaman yeni dikilmis bir agac, eski agacin verimini veremez. bu sosyal veya dogal olsun. örnegin; haci hüseyin´in bahcesindeki 20 yillik kiraz agacina dalan cocuklar simdi dalmiyorlar. neden haci hüseyin sinirlenip o agaci kesti ve iki sene sonra yerine yenisini dikti. ne oldu? cocuklar tekrar kiraz agacina daldi ama eskisinin tadini vermedi.
bir baska örnek; 150 yillik bir cinar agacinin üretmis oldugu oksijeni 5 yillik bir cinar üretebilir mi? hayir! asla üretemez. ayrica yasli bir agactan yapilan mobilyalarin veya kullanim esyalarinin daha dayanikli oldugu da bir gercektir. sunta bir esyayi kim ne eylesin?
eskisini kesip, baska bir yere yenisini dikmekle; ekolojideki sürdürülebilirlik ilkesinin uygulandigi düsünülüyorsa; yanlis düsünüldügü bilinmesi gerekir. özellikle her dünya politikacisinin (basimiza coban diye diktiklerimizin) sirf maddi cikarlar icin spekülasyon olusturup sübvensiyonlarla para kazanarak dogayi, ortami, cevreyi ve bunlara bagli olarak sosyal yasami etkileyecek olan agaclarin gereksiz yere kesilmesi düsüncesizlikten ve egoizmden baska bir sey degildir.
bu lafi eden basbakanin; kestiginin yerine degil, kesmeden de dikmesini ögrenmesi gerektigini birilerinin anlatmasi gerekir.