bugün

tanrının bizi yaratmadan önce ne yaptığı merakı

zaman evrenin yaratılması ile yaratılmış bir kavramdır. evrenin bir nokta olduğu anın gerisi bizim için anlaşılamaz bir kısımdır. aklımız bu noktadan öncesini zaman olmadığından algılayamaz. zamanın olmadığı ve dolayısıyla akmadığı bir boyutu tüm varlığımızı ve oluşumumuzu bize zaman ile anlatan kuramlar ve teoriler açıklamakta eksik ve dahası çaresiz kalmaktadır.
evrenin tüm yokluk noktasını gayette basitleştirerek adına sıfır dediğimiz simge ile özetleyip geçiyoruz. gerçekte yokluk bu kadar basit mi? tüm evren ve onu oluşturan madde ve enerji bir noktadan ibaretken yokluğun içinde değil miydi?
bunları anlayabilmek için hiç olmazda anlamlandırabilmemiz için zaman olmalıydı. fakat o yokluk noktasında zamanda 0 dı. bu durumda zamanı dahi kuşatmış bir güç olması gerekli ki onu başlatabilsin. fakat biz bunu şuanki aklımızla izah etmemiz gerçekten mümkün gözükmüyor. zamanı dahi kuşatmış bir varlığı zamana ihtiyaç duyan bizlerin anlatabilmesi hatta bunları söze lafa ola ki matematiğe dökmemiz mümkün değil. şuan için bize izin verilmiş nokta başlangıç noktasına kadar her türlü olayı açıklayabilmek teoriye kanıta dökebilmek. ondan öncesi için söylenecek her şey için kanıtın nerde diye sorulan soruya boynu bükük kalmak olasıdır.
zamanı ve mekanı kuşatmış olan zamandan ve mekandan münezzeh olduğundan dolayı evvelli-önce ne yaptığı sorusu işte tam bu yüzden saçma bir sorudur- ve ahiri yoktur.
tanrı -bize göre var olan fakat asla ihtiyaç duymadığı dün bugün ve yarın kavramları ile açıklayacak olursak- bugün ne yapıyorsa dünde onu yapıyordu yarında onu yapacak.