bugün

irtidad

nisa suresi 137 ayet Allah (c.c) bu ayette iman ettikten sonra imanında sabit kalmayıp tekrar küfre dönenleri, sonra tekrar iman edip tekrar küfre girenleri ve küfürlerini artıranları ve bu şekilde ölenleri kıyamet gününde affetmeyeceğini bildiriyor. "AYETTE dinden çıkanı öldürün kelimesi GEÇMEZ" Onlar küfrü seçtiklerinden ve küfürlerini artırdıklarından dolayı doğruyu bulamayacaklardır. Eğer iman tam manasıyla kalplerine yerleşseydi defalarca irtidat etmezlerdi. Onlar başlangıçta imanı ciddiye almamışlardır. Onlar ya birilerini taklit ederek ya da bir dünya menfaati elde etmek için iman etmişlerdir. Böyle kişilerin tekrar küfre girmeleri çok kolaydır. Dini, imanı ciddiye almadıklarından dolayı doğru yolu bulmaları çok zor olur. Küfürleri gittikçe daha da artacak ve hidayeti bulamadan öleceklerdir. Allah (c.c) kıyamet gününde onları bağışlamayacak ve ebedi olarak cehenneme sokacaktır.

Gerçek manada imanı tadan bir kişi dünyada en büyük eziyetlere maruz kalsa bile hiçbir zaman mürted olmaz. Onun için tekrar küfre girmek ateşe atılmaktan daha zordur. Ancak münafıklar gibi belli menfaatlerinden dolayı islam’a giren veya imanı anlamadan güvendiği bir kişiyi taklit ederek iman edenler defalarca irtidat ederler. Münafık olan kişi menfaatinden dolayı iman etmiştir. Menfaati tekrar küfre girmeyi gerektirdiğinde küfre döner. Menfaati tekrar islam’a girmeyi gerektirirse tekrar islam’a girer.

imanı anlamadan sırf güvendiği birini taklit ederek iman eden kişi güvendiği kişi küfre girdiğinde o da küfre girer. islam tarihi bunun örnekleriyle doludur. Zamanımızda bunlar gibilerini çokca görmekteyiz.

Rasulullah şöyle buyuruyor:
"Yahudilerden on kişi iman etseydi bütün yahudiler iman ederdi." (Buhari)
Sonra da küfürlerini artıranları.”
Ayetin bu bölümü küfrün artıp eksildiğini gösterir. iman küfrün zıddı olduğu için iman da artar ve eksilir.

"Allah onları ne bağışlayacak ne de doğru yola iletecektir."

iman edip küfre girenler, tekrar iman edip tekrar küfre girenler ve küfürlerini artıranlar öyle bir tabiata sahiptirler ki artık şirk ve küfür onlara tamamen hakim olmuştur. Böyle kişiler amellerinden dolayı kıyamet gününde ne Allah (c.c)’nun affını hakederler, ne de Allah (c.c) imanda sabit kalmaları için onlara yardım eder. Çünkü onlar dini ve imanı alay ve oyuncak haline getirmişlerir. Onlar ihlaslı bir şekilde tevbe edip imanlarında sabit kalsalardı Allah onları affedip onlara yardım ederdi.

Bu ayetin manası hakkında alimlerin üç görüşü vardır.

1 - "iman edenler"den kasıt, Musa (a.s)’a iman edenlerdir. "Sonra küfre girenler" Musa’ya iman ettikten sonra buzağıya taparak küfre girenlerdir. "Sonra yine iman edip" yani Musa (a.s) mikattan döndükten sonra Musa (a.s)’a iman edenlerdir. "Sonra tekrar küfre girenler"den kasıt isa (a.s)’ı inkar etmeleridir. "Küfürlerini artıranlar"dan kasıt Rasulullah (s.a.s)’e iman etmemeleridir. Bu Katade’nin görüşüdür.

2 - Bu ayette kastedilenler münafıklardır. Onlar iman ettikten sonra mürted oldular. Sonra tekrar iman ettiler. Sonra yine küfre girdiler ve küfür üzere öldüler. Bu Mücahid’in görüşüdür.

3 - Bu ayet bir grup ehli kitap hakkında inmiştir. Bunlar müslümanları dinlerinde şüpheye düşürmek için iman ettiklerini söylediler. Onlar müslümanlara karşı iman etmiş gibi görünüp, müslümanlar olmadığı zaman küfür işlerlerdi. Böyle yaptıklarından dolayı hiç iman etmeyip küfürlerini artırdılar. Bu Hasan Basri’nin görüşüdür.

Bu Ayetle ilgili Fıkhi Hüküm:

Üç sefer irtidat eden kişi öldürülmeden önce tevbeye çağrılır. Üçüncü seferden sonra tevbesi kabul edilmeden öldürülür. Bu hz Ali (r.a)’nun görüşüdür.

Hanbelilere göre defalarca irtidat eden kişinin tevbesi kabul edilmez.

Cumhura göre her irtidat eden kişi tevbeye çağrılır. Tevbe ederse tevbesi kabul edilir. Etmezse öldürülür. * http://www.tagutured.com