bugün

beta

aynı horoz kavgası gibi uzak doğuda da bu balıkları dövüştürüp üzerilerine bahis oynarlar. çünkü yapısı itibari ile kavgacı bir balıktır. hemcinslerini * sevmezler. bunu şu şekilde de görebilirsiniz. akvaryumdaki erkek balığa bir ayna tutun ve solungaçlarını nasıl kabarttığını görün.
aynı zamanda çiftleşmesi harkuladedir. erkek ile dişi aynı akvaryumja konur ama aralarına cam konur.birbirlerini görecekler ama dokunamayacaklar. * bu esnada erkek suyun üzerini kabarcıklarla doldurur, dişi de yumurtalamaya hazırlar kendini.daha sonra * aradaki cam çekilir.erkek dişiyi kavrar,vücudunu onun karnında dolar ve dişiyi ters çevirerek karnını sıkar. bu esnada dişinin yumurtaları inci gibi dökülür. bu harika bir manzaradır. tüm yumurtalar boşalında dişi hemen alınmalıdır o akvaryumdan yoksa erkek dişiyi öldürür. * daha sonra erkek beta yerdeki yumurtaları yaptığı baloncukların içine taşır. ve daha sonra yavrular gelişimlerini tamamlayınca ortaya çıkarlar ama tekraren yavrular çıkınca bu sefer erkeği alın o akvaryumdan yoksa bu sefer de yavrular yem olur. * işte böyle vahşidir bu canavar.
ayrıca bu balık suda asılı kalır öyle durmadan yüzüp ortalığı birbirine katmaz.erkeğinin görüntüsü çok daha güzeldir. dişi çok iğrenç görünür.çok da uzun yaşarlar bu arada ...