bugün

nicolas sarkozy

Fransa'da dün yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tur sonuçları belli oldu. Sarkozy; aldığı yüzede 53 oy ile rakibi Royal Segolen'i geride bırakarak Fransa Cumhurbaşkanı seçildi. 16 Mayıs'ta aynı partiden olan Chirac'tan görevi teslim alacak. Sosyal-demokrat Segolene yüzde 47 oy aldı.

ikinci turda, ilk turda en fazla oyu alan Halk Hareketi Birliği lideri Nicolas Sarkozy ile Sosyalist aday Segolene Royal yarışıyordu. ilk turda Sarkozy yüzde 31,18, Royal ise yüzde 25,87 oranında oy almıştı.

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turuna katılım oranı yüzde 84 olmuştu. ikinci turda ise on yıllardır ulaşılan en yüksek katılım oranıyla, Fransız seçmenlerin yaklaşık yüzde 85'i sandık başına gitti. Resmi kayıtlara göre Fransa'da 44,5 milyon seçmen olduğu söyleniyor..

Sarkozy zaferini ilan ettiği konuşmasında, Fransa'da otorite, birlik ve kardeşliği tesis edeceğini söylerken: "Fransa'da herkes kendi yerini bulmalı" diyerek bundan sonraki programlarını da özetlemiş oldu. Öte yandan yaptığı konuşmada ABD'ye karşı sıcak mesajlar gönderen Sarkozy, Washington'un her zaman yanında olacağını ifade etti. Nicolas Sarkozy, zafer konuşmasında "Fransızların geçmişin fikirleriyle bağını kopardığını" söyledi. Paris'in yabancı ortaklarına seslenen Sarkozy, Fransa'nın kendisine ihtiyaç duyması halinde ABD'nin yanında olacağını söyledi. Mesaj yerini buldu.

Sarkozy karşıtları polisle çatıştı

Seçim sonuçların açıklanmasının ardından, polisle Sarkozy karşıtları arasında pek çok yerde çatışmaların çıktığı öğrenildi.

Tepkilerini sokağa çıkarak dile getirmek isteyen solcu ve anarşistler polislerle çatıştı. Paris'in merkezinde eylem yapan göstericilere karşı polis gözyaşartıcı bomba kullandı. Bastil Meydanı'nda bir araya gelen binlerce Segolene yanlıları ve değişik sol gruplardan eylemciler ise Sarkozy'nin maketini ateşe verdiler. Yaşanan olaylarda polislerin yaralandığı öğrenildi. Gece geç saatlerde ise polis tazyikli su sıkarak göstericileri dağıtmaya çalıştı.
Yine Fransa'nın Toulouse, Lyon, Nancy ve Metz şehirlerinde çatışmalar yaşandı. Marsilya'da polisin göstericileri dağıtmak için gözyaşartıcı bomba kullandığı görüldü. Nantes şehrinde 22, Bordeaux şehrinde ise 18 göstericinin gözaltına alındığı öğrenildi. Gösterilerin yapıldığı birçok yerde göstericiler polisin saldırılarına taşla karşılık verirken, Paris, Toulouse ve Rennes şehirlerinde 100'lerce arabanın ateşe verildiği gözlendi. Yine büyük gösterilerin dünzenleneceği düşünülen yerler arasında görülen Banliyölerde de yoğun önlemlerin alındığı görüldü.

Banliyölerde ve yoksul semtlerde olayların artacağı bekleniyor. Göstericiler Sarkozy'nin zaferini "Fransa için bir felaket" olarak değendiriyor. işsizliğin yüksek olduğu Paris'in yoksul semtlerinde yaşayan gençler Sarkozy ile birlikte "umutlarının yok olduğunu" ifade ediyorlar. Buralarda Sarkozy kin ve nefret eken biri olarak görülmekte. Çünkü, 2005 yılında yaşanan olaylarda Sarkozy'nin yabancılar ve göstericiler için söyledikleri insanların belleklerinde hala canlı.

"Amerikalı Sarkozy"e Tebrikler

ABD, ingiltere ve Almanya'nın liderleri, Fransa'da düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunu kazanan Nicholas Sarkozy'yi kutladı.

ABD Başkanı George Bush, Sarkozy'i telefonla arayarak hem Cumhuriyetçiler hem de Demokratların alınan sonuçtan memnun olduklarını iletti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Gordon Johndroe, yazılı bir açıklama yaparak, "ABD ve Fransa, tarihsel müttefik ve ortaktır" dedi.

Bazı yorumcular, Beyaz Saray'ın aylardır Sarkozy'nin kazanmasını arzuladıklarını, Fransa'daki muhalif cephenin ise Sarkozy'i "Amerikalı Sarkozy" diye andıklarına dikkat çekiyor.

ingiltere Başbakanı Tony Blair'in makamından yapılan açıklamada da, Blair'in de Sarkozy ile konuşarak tebriklerini ilettiği bildirildi.

Yine Almanya Başbakanı Angela Merkel'in sözcüsü, Merkel'in de Sarkozy'yi kutladığını ve bol şans ve başarı dilediğini söyledi. Merkel'in açıklamasında, Avrupa'nın kritik dönemlerinden birinde Almanya ve Fransa arasında yakın, güvenilir ve yoğun işbirliğinin sürmesinin önemine dikkat çekildi.

Nicolas Sarkozy'nin cumhurbaşkanlığına seçilmesi Avrupa Komisyonu'nda da memnuniyetle karşılandı. Fransa'yı kimin yöneteceği konusundaki belirsizlik, Avrupa'da bazı politikaların belirlenmesinde ertelemelere neden olduğu yönündeydi.

Babasının Oğlu Sarkozy!

Sarkozy de göçmen asıllıdır aslında. Kendisi Paris'te doğmakla birlikte ailesi, 1944 yılında Kızıl Ordu'nun Macaristan'a girişi ile ülkesini terk edip Fransa'ya yerleşir. Faşizmden çekinmeyen, ancak Sovyetlerden ve halkın ordusundan korkan bu 'soylu' aile Macaristan'da büyük toprak sahibiydiler. Faşizme karşı verilen savaşın bitmesi ile tekrar Macaristan'a dönen aile, tüm topraklarının ve mallarının artık sosyalist iktidar tarafından kamulaştırıldığını görürler. Kısa süre sonra Sarkozy'nin babası askere alınma korkusuyla tekrar Fransa'ya kaçar. Burada Fransa'nın Yabancılar Lejyonu'nda görev alır.

Halkı ve vatanı için görev yapmaz, ülkesinden kaçar ama sömürgeci Fransız ordusunda görev yapmaktan çekinmez.

Paris'te yaşayan Sarkozy'nin babası "Pal" olan ismini "Paul" olarak değiştirerek 'Fransızlaşır'. Yabancılar Lejyonu'nda 5 yıllığına görev alan baba Sarkozy Fransa sömürgesi olan Cezair'de görev alır. Cezair'in yanı sıra Vietnam'da da işgalci Fransız ordusu içinde Vietnam halkının, kurutuluş şavaşçılarının karşısında şavaşmaktan kaçınmaz. Bugün Sarkozy bizzat babası gibi ülkelere savaşmaya gitmese de, o kendi ülkesindeki göçmenlere ve yoksullara savaşını açmıştı. Hatta belki babasını sömürgelere gönderenler gibi, bu sefer kendisi asker gönderecektir.