bugün

last night

sonuyla insanı ortada bırakan bir film. soru sorup cevaplayan bir film değil. bütün duyguları olduğu gibi anlatıyor ve izleyiciyi düşünmeye bırakıyor aşk, sadakat ve pişmanlıklar üzerine. insan yaptığı şeyler kadar, yapmadıkları için de büyük pişmanlıklar duyuyor.

--spoiler--
filmin ilk başlarında partide joanna birileriyle samimi bir şekilde konuşuyor. ve bu sırada kocası da terasa çıkmış laura'yla. neden terasa çıkılıyor? ortamda sigara içilmiyor olsa ve dışarda içseler hadi neyse diyeceğim ama öyle bir durum da yok. ellerinde içkiler muhabbete dalmışlar. o sahneyi görünce içim acıdı. joanna da benim gibi oldu eminim. kadın hisseder. kadın kısmı gerçekten hisseder. allah öyle yaratmış yapcak bişey yok. joanna'nın da içine şüphe düştü haliyle. sonra arkadaşına falan soruyor kimdir necidir bu kadın diye. kocası da hiç bahsetmemiş. 3 ay olmuş beraber çalışalı, beraber yurt dışına bile gitmişler iş için. nasıl bahsetmez karısına? üstelik filmin ilerleyen zamanlarında anlıyoruz ki maykıl etkilenmiş bu kadından o zamanlar.
eve geldiklerinde tartışma çıkarıyor joanna, haklı olarak. bana neden bahsetmedin ondan diye. laura'nın güzelliğini geçtim çok çekici bir kadın. cazibesi var. bu yüzden daha bir kıskanıyor laura'yı, normal olarak. bu tartışma sırasında maykılın hareketlerine bakıyorum adam yakalanmamak için uğraşıyor. yani duygularını açığa vurmamak için kendini öyle bir kasıyor ki. bu yüzden daha çok susuyor. o sustukça karısı deliriyor. konuşsana be adam?! adam konuşmayınca kadın ne konuşsa boş. o sinirle alıyor yorganını, salona geçiyor. gecenin bir yarısı kocası geliyor özür diliyor, gel yatağa diyor. insan orda bir sarılır, ne bileyim gönlünü alır, sonra çağırır. tabi ben gibi düşünen joanna gitmiyor yatağa. bizim maykıl sonra akıl ediyor böyle gönül alamayacağını ve yemek yiyek diyor. aferim. böyle olur bu işler maykıl.

beraber yemek yiyorlar falan düzeliyor araları. ertesi gün işe gidecek maykıl. laurayla beraber tabiki. karısı da o sabah kahve almaya çıkıyor ve kimi görse beğenirsin?! eski sevgilisini görüyor. onu görünce şaşırıyor tabi. buluşma kararı alıyorlar akşam için. joanna eski sevgilisiyle olan resimelrini falan saklamış hep. onlara bakıyor sonra hazırlanmaya başlıyor. bir bakım yapıyor, bir özeniyor kendine. iç çamaşırını özenle seçerken kamera yakın çekim yapınca anlıyorsun ki kadın onunla olmayı aklından geçiriyor. ilk orda anlıyoruz bir şeyler olacağını. normalde o kadar özenli değil çünkü. ha, kendini seksi hissetmek için de giymiş olabilir. e bu da aynı kapıya çıkar sayın okuyucu. bir evlilik yıpranıyor şu dadikalarda, üzülüyorum.(

bu arada maykıl da iş yemeğinde. adam efendi efendi yemeğini yiyor, laura ise onu baştan çıkarmanın peşinde. maykıl da apaçık istiyor kadını. gözlerinden belli. ama sabrediyor. sadık olmaya çalışıyor. sadık olmaya çalışmak tuhaf bir yaklaşım. buna sonra değineceğim.

joanna eski sevgilisiyle içki içiyor. adamın ona dokunmasına müsaade ediyor sürekli. aralarında tensel ve duygusal bir çekim var belli ki. evli olduğu halde buna izin veriyor. burdan itibaren aldatmak nedir?i sorgulamaya başlıyor insan. aldatmak biriyle sadece yatmak mı? yoksa onunla olmayı aklından geçirmek ve aslında hep onu istemek mi? gecenin ilerleyen saatlerinde alex -eski sevgili- joanna'yı iş yemeğine davet ediyor. gelemem cık mık dese de gidiyor onunla. yolda giderken kocası arıyor bunu. ama cevap vermiyor telefonuna. çünkü suçlu! bunu biliyor. o an konuşsa kendini çıplak gibi hissedecek. kocası sanki her şeyi öğrenecekmiş gibi hissediyor, açmıyor. bir de o an bozulsun istemiyor. gidecekleri yere gelip yemeğe başlıyorlar.yeni tanıştığı kişiler bunların arasında bir şey var sanıyor. çünkü joanna öyle hareket ediyor. böyle davranırken, orda olan bir arkadaşı bunu görüp ''napıyorsun? maykıl nerde?'' diye sorunca bu mal gibi kalıyor. masadaki herkes de evli olduğunu öğreniyor. bizim yaşlı amca şak diye anlıyor durumu. joanna'yı kocası arıyor gene ve bu kez bakmak zorunda. evli olduğunu öğrendiler çünkü. o telefona bakmak zorunda. kocası nerdesin naptın bugün diyor? o da bişeyler geveliyor ve dışarda yemekte olduğunu söylüyor. yalan söylemiyor ama tam doğruyu da söylemiyor. masaya geldiğinde sigara içmeye kalkıyor alex ile yaşlı amcanın karısı. joanna da gidecek oluyor ama bizim yaşlı amca çakal tabi, sen kal diyor. azcık konuşalım. kocasının bugün burda olduğundan haberi var mı? kocasını seviyor mu? alex hakkında ne düşünüyor? falan filan ne varsa soruyor. bir yerde izleyicinin vicdanı oluyor adam. joanna cevap veremedi tabiki.

bu arada aynı saatlerde bizim maykılgilin -maykılgil- dayımgil der gibi oldu- yemeği bitiyor. laura içki içicem ben, diyor. bizim maykıl ''ben de'' diye atlıyor hemen. adam deli gibi istiyor kadını. ah maykıl, iradeli bir adamsın aslında ama işte.. bunlar içkiyi içerlerken laura, ''geçen iş seyehatinde bacağımı ellediydin bilerek mi yaptın?'' diyor. kadındaki yüzsüzlüğe bak. eveleyip geveliyor maykıl. kadın da hoştu aslında gibisinden bir laf ediyor. bizim maykıl zor dayanıyor tabi. sonra bunlar içkiyi başka bir yerde içmeye karar veriyorlar. yolda giderken ''karın nasıl biri'' diyor laura. iyi biri diyor. iyi biri nasıl bir laf ya? desene beni mutlu ediyor, bağlıyım ona desene?! işte gerçekten seven insan der bunu. diyemiyor. kuru bir 'iyi' lafı çıkyor ağzından. üzdün beni maykıl. ''nerde şimdi ne yapıyor?'' diyor. ''bilmiyorum'' diyor bu da. tamam bilmiyorsun, tamam telefonuna çıkmadı ama bunu neden belli ediyorsun elaleme? maykıl hiç kafan çalışmıyor. beni sinir ettin maykıl. bunlar havuz başına gidiyorlar içki ve havlularını alıp. gitmeden önce karısını arıyor tekrar, iş yemeğindeyim hala diyor. karısı da alexgille beraber olduğu için eh o zaman, yarın konuşalım, diye başından savıyor. bunlar iniyorlar havuza. soyunuyorlar. maykıl hazuva giriyor küçük çocuk gibi çekiniyor. çekinmesi yapacaklarından korkmasından ötürü. aldatmamalıyım mantığı var onda. bu arada laura da hikayesini anlatıyor ona. sevdiği varmış bu laura'nın. çok seviyormuş, aldatıldığı halde sevöeye devam etmiş. ama sevdiği ölmüş. kadın belki de bu yüzden artık umursamaz olmuş. ahlaka uygundur değildir o ayrı konu ama boşvermiş biri olduğunu görüyoruz. çünkü eğer yaşıyor olsaydı hala onunla beraber olmayı isteyecek kadar seviyor. ve aldatma üzerine çok güzel bir şey söylüyor. ''aldaymamalıyım diye düşüncem yok, sadece bunu yapmak istemem'' diyor laura. işte bu güzel bir laf. aferim laura.

joannagilin yemekleri bitiyor. aklına birden kocasının arkadaşının köpeğini beslemek geliyor. alex ile beraber gidiyorlar. ve konu ayrılık sebeplrine geliyor. alex kızgın joannaya. joanna bununla kocasıyla sevgili oldukları dönemdeki bir ayrılıktan sonra tanımış. ve bununla sevgili olmuş. maykılı sevdiğini düşündüğü için de alexi terk etmiş. alex böyle dile getiriyor. ama joanna diyor ki benim aklımda hep sen vardın. bunu ilk buluştıklarında içki içerken de demişti. kafamın karmaşık olduğu zamanalrda hep sen geliyorsun aklıma diye. ve burdan öğreniyoruz ki joanna buna bağlı! o gece onunla beraber olmak istiyor alex ama joanna kocamı aldatmamalıyım diye yanaşmıyor ve sadece uyuyorlar.

bizimkiler uyuyadursun, maykılla laura çoktan sevişmişler. evet. maykıl iradesine sahip çıkamıyor ve yatıyor kadınla. sabah olduğunda maykıl takımının içinde bir notla karşılaşıyor. notu karısı yazıyor ve ben çok büyüttüm tartışmayı aldırma gibi bir şey yazıyor notta. adam karısını aldattı, notu okuyunca içine ateş düşüyor tabi. hemen ilk uçağa atlayıp evine dönüyor. alex de gözünde yaşlarla memleketine dönüyor. joanna da evine gidiyor. kederli bir şekilde sigara içip ağlarken kocası geliyor. işte o sahne muhteşemdi. ikisi de birbirini aldattı, ikisinin de gözlerinde bu his vardı. joanna'nın kalbi alex için atıyor. maykıl ise benim laurayla aramda bir şey yok demesine karşın onunla yatıyor. suçluluk hissi var. maykıl karısını ağlarken görünce o tartışmadan dolayı ağladığını sanıyor. karısı da gerçekten sadık kalıp onu görmek için hemen geldiğini sanıyor. birbirlerine sarılıyorlar akıllarındaki binbir düşünceyle.
--spoiler--