bugün

otizm

sadece türkiye'de değil tüm dünyada oldukça yaygın olan bir davranış bozukluğudur. yeni doğan bebeklerde görünme ihtimali her geçen sene daha da düşmektedir. otizm bir hastalık değildir, hayatı farklı algılamak ya da diğer insanlar gibi algılayamamaktır. ilk üç yaş içerisinde tanı konmaz ve yaygın gelişimsel bozukluk olarak adlandırılır. bu tanımın yelpazesi çok geniştir, dikkat dağınıklıından ağır otizme kadar çok geniş bir yelpaze. otizm hastalık değildir ama maalesef otizmle beraber zeka geriliği gibi durumlar da görülebilir. aslında otistiklerin sadece %20si orta ve ileri zekalıdır. aslında bu kişiler için hayat çok daha zordur dense yeridir. çünkü zekaları vardır hatta çoğu zaman bir konuda birkaç konuda dahidirler ama kendilerini ifade edemezler. konuşabilenler çoğunlukla asperger olarak adlandırılan bir davranış bozukluğu yaşarlar. en bilindik asperger einstein'dır. ilkokul diploması yerlerde sürünen, öğretmeninin geri zekalı olarak adlandırdığı einstein. dikkat dağınıklığı olan çocuklar ise özellikle okullarda ortaya çıkar. genelde hiperaktivite ile birliktedir. bazılarında hiperaktivite baskın, bazılarında dikkat dağınıklığı baskındır.
otizmin maalesef bilinen bir tedavisi yoktur fakat eğitimler çok önemlidir. çünkü eğitimler dış dünyanın tanınması, diğer insanlarla iletişim, akademik bilgilerin öğrenilebilmesi gibi bir çok konu da tek yoldur.
bu kadar şeyi nereden biliyorum? maalesef etrafımda çok var...en son bir arkadaşımın konuşamayan oğluna a tipi otistik teşhisi konuldu. ister istemez bu bilgileri öğrendim. kendi etrafımda olduğu için bana daha da bir yaygınmış gibi geliyor.