bugün

osmanlı devleti yıkılmasaydı olabilecekler

uuserların eline tarih kitabı alıp katkıda bulunması gereken başlık. ama o zaman çok sıkıcı olurdu galiba.
hangi osmanlı? muhtemelen iki açıdan bakılıyor bu konuya; ihtişamlı osmanlı ve hastalıklı osmanlı diye. ihtişamlı osmanlıya özenenler bana göre necati şaşmaz cumhurbaşkanlığına adaylığını koysa destek verecek tiplerdir.
bana göre kilit nokta 1. dünya savaşıdır. eğer ingtilterenin tarafında savaşa girsek durum değişmezdi, ne de olsa gizli toplantılarla toprakları paylaşılmıştı. eğer almanyanın yanında savaşı kazanmış olsak bile, bir parçacık iktisat bilgimle irdeleyince ve de osmanlı'da bir çok ilimde olduğu gibi iktisatta da geri kaldığı için, osmanlı'nın hasta yatağından kalkıp sahip olduğu sınırlara ( ve dahi sınırları dışına) hükümran olabilmesini beklemezdim. yani her iki durumda da elimizde gelişmekte olan bir devlet olacaktı. sonuçta lise tarih derslerindeki ilk ünite, tarihin konusu ve özelliklerini hatırlayalım, suyu olmayan denizlerde fazla açılmayalım.
sigara içen bir insan, bir gün karar verebilirse, başarılı olma ihtimali vardır ki sigarayı bırakabilir, kaderini önemli ölçüde tayin edebilir. ama bir toplumda milyonlarca insan varken o toplumun, hepsinin de kaderini tayin edecek ortak kararları benimsemeleri çok çok zordur. sonuçta bir atatürk silkelemiştir öyle bir toplumu ve bugün o toplumun evlatları olarak, elimizden ne geliyorsa yapalım. *****
(bkz: turkiye nin toplumsal hastaliklari)