bugün

notebook a format atma sorunu

çekilin lan bilgisayarcıyım ben, yada öyleydim.

neyse bu çaresiz kalmış kardeşimi muzdarip olduğu dertten kurtarmaya geldim. *
öncelikle bilgisayara hangi sistem kurulacağına karar verilir.

biz windows üzerinden yola çıkarak kurulum yapacağımızdan elimizde seçenekler ( NT / 95 / 98 / 2k / 2k3 / XP / Vista / 7 ) * *
Listede yer alan elverişsiz ve netbook'a uygun olmayan sistemleri çıkardığımızda elimizde xp ve 7 kalmaktadır.(cd-rom suz kurulumu yapılabilecek)
xp yüklemek istiyorsan pek tavsiye etmem, xp kurulumunu usb belleğe boot etmek yada en açık haliyle kurulum yapabilmesi için hazır hale getirmek meşavkatli iştir, çok uğraştırır.

söz gelimi windows 7 ise böyle bir sıkıntı yoktur. işlemleri bir kaç tıklamayla yaparsın.

şu adresten -> http://download.cnet.com/...000-18513_4-10972600.html

bütün işlemleri kendi yapan ufak bir program var onu indirdikten sonra. cd-rom'u olan bir bilgisayara win 7 dvd'sini takıp program içinde yol göstermen lazım. (source path)
elinde cd olmayabilir imajı vardır onunda çözümü yine program içinde mevcut. normalde programı görür görmez basit bir arayüzü olduğundan ayarlamalarını kendinde yapabilirsin takıldığın yer olabilir diyerekten aşağıdaki linki ekliyorum. resimli olarak nasıl yapacağını belirtmiş.

http://forum.donanimhaber.com/m_45892475/tm.htm

şimdi buraya kadar herşey iyi güzel hoşta bios boot nasıl olacakkine diyebilirsin.

menüsü çizim itibariyle aşağıdaki diyagrama benzetebiliriz.

hdd device setting(bu sende farklı olabilir, ezberden yazdım ama buna benzer bişey işte. yıllardır hiç ezberleme ihtiyacı duymadım *)
1- cd/dvd-rom
2- hdd
3- herhangi bir seçenek

burda yapacağın işlemleri kısaca özetliyim öncelikle yukarıdaki sıralamada 1. konumda duran cd/dvd seçeneğini değiştirmezsen pek bişey değişmez makinada herhangi bir rom olmadığı için zaten orayı atlayıp hdd'e geçecektir. ama ne olur ne olmaz diye sen hdd'yi 1. sıraya taşı. sonrasında hdd device setting diye belirttiğim ayar menüsüne girdiğinde bilgisayara takılı olan harddisklerin listesini göreceksin onların haricinde birde makinada takılı olan usb belleği göreceksin, e tabii o listede belleğinde gözükmesi için makinayı çalıştırdığında flash belleğin netbook üzerinde takılı olması gerektiğini söylemiyorum bile.

neyse işte fazla uzatmiyim o listede usb belleğini 1. sıraya taşı bütün ayarları kaydet. bilgisayarı yeniden başlattığında kurulumun başladığını göreceksin. kurulum sırasında bilgisayar kendini bir kere yeniden başlatır. bu 15-20. dakkaya tekabül eder, makinanın gücüne göre değişir. bu sırada yeniden açılan makina kurulum işlemini en başından alır(kurulum yapılacak diski seçin felan) ekran cd/dvd'den ön yükleme yapmak için bir tuşa basın yazısı gördükten sonra flash belleği makinadan çıkarırsan makina kendi kendini kurmaya devam edecektir. ve öle sanıyorum ki mutlu son.

neyse işte gidip harici rom'larla uğraşma diye yazdım o kadar, yok ben alacam diyosansada keyfin bilir. hadi ben kaçtım, forum/chat tarzı entry girmek kadar güzel bişey yok. *