bugün

feridun yılmaz

Benim mezun olduğum yıl ders vermeye başlayan entelektüel insan. Kendisine bilim adamı diyemem, çünkü bu tanımdan da pek hoşlanacağını sanmıyorum. Zira feridun hoca, bilim dediğimiz alanı bile sorgular ve pozitivist dayatmalara kuşkuyla bakar.

eski rektör ve şürekası sayesinde, doktorasını tamamladıktan sonra 5 yıl kadar kadro alamamıştır feridun hoca. sonra zaten kendisi de öyle olmaz böyle olur diyerek doğrudan doçent unvanını kazanmıştır. akabinde de bir kaç yıl sonra profesörlük.. hocanın akademik unvanlarla alakasının olmadığını biliyorum ama bir nebze de olsa akademik özgürlük, düşünebilme ve fikri ürünler yaratabilme hürriyeti ve mesleki güvence de bu unvanlarla beraber kazanılıyor.

iktisat metodolojisi, iktisat felsefesi velhasıl iktisadi düşünce; feridun yılmaz hocanın akademik birikimini şekillendiren konulardır. feridun hoca'dan ders dinleyememiş olmak, içimde büyük bir uktedir. benim gözüm mezuniyetimden sonra açıldı. eğer ondan ders alabilmiş olsaydım, merak okyanusuna daha öğrencilik yıllarımda girmiş olacaktım.

onunla şimdi veblen'den, menger'den, methodenstreit'tan, tarihçi okuldan konuşabilmeyi o kadar çok isterdim ki.