bugün

takımı gol atınca nükleer füze ateşleyen general

belçika'da yapılan 1972 avrupa futbol şampiyonası yarı final müsabakasında, sovyetler birliği'ni macaristan karşısında 1-0 öne geçiren ve bu tek golle sovyetler'i finale taşıyan anatoli konkov'un golünün ardından, rus general dimitri fyodorovic ustinov'un, coşkuyla sibirya'nın kuzeyine doğru bir tane ss 20 nükleer füzesinin ateşlenmesi emrini verdiği rivayet edilir.

iki gün sonraki final maçında ise, federal almanya'lı herbert wimmer'in durumu 2-0'a getiren golünün ardından ustinov'un başka bir ss 20 füzesini, maçın oynandığı, liege şehrinin stade maurice dufrasne stadına kilitlediği, sovyetlerin 3. golü yemesi halinde onu da ateşlemeye niyetlendiği de bir başka söylenti konusudur. neyse ki gerd müller'in attığı 3. gole kadar süren 6 dakikada, emrindeki subayların derhal, dönemin sovyetler birliği devlet başkanı leonid brezhnev'i haberdar etmesi ve brezhnev'in bizzat devreye girmesiyle bu felaketin son anda önüne geçilmiştir.

olay doğruysa bile, gerek daha önce kominist parti içinde sekreterlik gibi önemli bir görev üstlenmiş olan ustinov'un, parti içindeki sağlam bağlantıları, gerekse, kendisi de bir futbol tutkunu olan başkan brezhnev'in, ustinov'un öfkesini anlayabilmesi nedeniyle, olaydan 4 sene sonra, 30 temmuz 1976'da mareşal ilan edilmesine etkisi olmamıştır.

general ustinov'un, 2004 yılında, dönemin rusya başsavcısı olan yeğeni vladimir ustinov tarafından, beslan katliamı olarak da bilinen, çeçen teröristlerin rehin aldığı 200'e yakını çocuk, 400 kişinin ölümüyle sonuçlanan, kuzey osetya'daki okul baskını sırasında, çeçen teröristleri etkisiz hale getirmek için, teröristlerin ailelerinin rehin alınması önerisinin getirilmesi çok da şaşırtıcı olmasa gerek.

not: bu entrydeki kişiler ve kurumlar hayal ürünü değildir.