bugün

müşteri temsilcisi

Bir firmanın müşterileri ile olan ilişkilerini yürüten elemanlara müşteri temsilcisi denir. genellikle hanım olurlar ve hizmet telefon aracılığı ile yürür. Bazıları satın almış olduğunuz ürünle ilgili bir sorunu gidermeye çalışır telefon başında. Bazıları da sizi gün içinde rastgele bir zamanda telefonla arayıp birşeyler pazarlamaya çalışırlar. Her ikisinde de telefon görüşmesi sonlandığında sinir katsayınızın oldukça yükselmiş olduğunu hissedersiniz. Kimi zaman adete ömrünüzden en az on yıl aldıklarını fark edersiniz.

malesef çoğu doğru dürüst konuşamaz. ne demek istedilerini anlamak için kendinizi ne kadar zorlarsanız zorlayın faydası olmaz. ağızlarına jet motoru takılmış gibi hızlı hızlı konuşurlar ve her kelimenin en az bir hecesini yutarlar. siz anlamayıp "efendim" derseniz yanıt aynı şekilde gelir. sorularınıza verecekleri doğru dürüst cevapları da yoktur aslında. Önlerinde herzaman için belli bir konuşma şablonu vardır. Şablonda üç beş adet cevap örneğinden oluşan kısacık bir liste vardır ve yanıtlar oradan gelir. ürün, ya da verdikleri hizmet hakkında çok az bilgi sahibidirler. ne olacak ki? bu ülkenin gençleri çoktan seçmeli sınavlarla üretken düşünmek yerine önüne konulandan seçim yapmaya alıştırılmıyor mu? Bu şekilde yetişmiş insana çalışma hayatında daha fazla birşey yaptırmak mümkün mü?

Hadi üretken düşebilen müşteri temsilcisi fırsatını artık kaçırdık ve bunu kabul ettik diyelim. Bari en azından şu elemanlarınıza diksiyon ve türkçe'yi güzel konuşma kursu aldırın işe başlatmadan önce. tane tane ve anlaşılır konuşmayı öğrensinler ve işe öyle başlasınlar.

Valla türk telekom ve kablo tv beni deli ediyor son günlerde. zırt pırt en olmadık zamanda arıyorlar bir takım paketler satmak için. açıyorum telefonu, karşımda sanki çince konuşan birisi. ne anlattığı belli, ne satmak istediği şey... hayır, sizden zamanı ile aldığım şeyleri doğru dürüst kullanamıyorum ki çıkan arızalar yüzünden. o sorunuma çare bulabildiniz mi ki şimdi birşeyler satmak için beni rahatsız ediyorsunuz konuşma bilmeyen kızlarınızla?

elemanlarınıza biraz masraf edin ve yetiştirin onları beyler. doğru dürüst konuşmayı öğrensinler sonra iş başı yapsınlar. para harcamadan para kazanılmaz, unutmayın. böyle yaparsanız inanın satışlarınız daha başarılı olur. Benden söylemesi. ama siz bildiğiniz okursunuz gene. herşeyin iyisini biliyorsunuz ne de olsa!