bugün

solcu

--spoiler--

fransız devrimiyle ortaya cıkan kavramdır.
fransız devriminden sonra kurulan mecliste duzen karsıtları solda duzen yanlıları ise sagda oturmaktadır, o gun bugundur duzen karsıtlarına solcu, mevcut duzeni savunanlara sagcı denmistir

--spoiler--

buna inananlar var.. düzen karşıtıymış, yuh! o kadar sığlık olur mu yav??.. düzen karşıtı da hangi düzenin karşıtı birader? ülke komünizmle yönetiyor; solcular da çoşku: yaşasın yoldaşlar!!.. bu ortamda da mı düzen karşıtı oluyor solcular..

işin aslı şudur: sol, eşitlikçi felsefelerdir. kollektivist, devletçi, sosyalist felsefelerdir; sağ ise, kapitalist, bireyci, özgürlükçü felsefelerdir.. işin aslı budur. zorunuza gitmesin de milliyetçiliğin, dinciliğin siyasal olarak sağ yelpazeye yerleştirilmesi tam bir ahlaksızlık, propaganda ve kalpazanlıktır.

(((( tıpkı nietzsche'nin insanın içgüdülerini yozlaştıran, içgüdüleri hadım etmek yoluyla insan türünün doğasına aykırı bir 'ahlak' geliştiren ilahi dinler perspektifinden ''nihilist'' olarak yorumlanması gibi..)))

asıl en ''biz''ci ( yani milliyetçi, dinci) eğilimler kollektivist( yani yine katılımcı, ''biz''ci) felsefelerde - sol düşüncede- bulunur. mussolini ve hitler de bu yönüyle solcudur.. ancak sağ ile ilişkilendirilebilecek hiç bir yanları yoktur..