bugün

japonya yanılıyor olamaz nükleer santrale evet

--spoiler--
diyoruz. elbette riskleri var ama kontrol edilebilir şeyler bunlar diyoruz. bu olurken elbetteki alternatif enerji kaynakları için tüm çalışmalar yapılsın ve en kısa zamanda nükleer enerjiye duyulan ihtiyaçtan kurtulunsun.
--spoiler--

sanırım nihayette nükleer enrjinin riskli bir enerji olduğunda hemfikiriz. ayrıştığımız nokta ben , nükleer santral yapılacak paraya (bunun fizibiliteleri mevcuttur) yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılması gerektiği fikrindeyim. bu mümkündür.

devlet'in bu konuda bastırmasının 3 sebebi var

1 - ileride zenginleştirilmiş uranyum stoklarına sahip olmak ( silah , tıbbi gereç vs.)

2 - enerji ticareti konusunda tekel durumunda olan devlet bireyselleşmesi çok ihtimal dahilinde olan yenilenebilir enerji teknolojilerinin yaygınlaşmasını istemiyor. şu ana kadar yapılanlardan ağır vergi aldığı yetmezmiş gibi ayrıca bu tür enerji yatırımını yapmış kişi ve kurumlardan sayaç takarak para topluyor. orta - uzun vadede bireylerin enerji konusunda devlete bağımlılıktan kurtulmaları hem parasal kayıp , hem de devlet erkinde zayıflama demek.

3 - bu ihaleleri alacak yerli ve yabancı kuruluşların lobileri , taşeron müteahhitler ve avanta bekleyen bürokratlar. ellerini ovuşturarak bekliyorlar.

ben sağduyu ve insan sevgisinin galip gelmesini tüm kalbimle diliyorum. nükleer enerjiye , özellikle de "türk kafası" ve "memuru" ile işletilecek santrallere güvenmiyorum. daha pahalı bile olsa (ki değil) yenilenebilir enerji kaynaklarını destekliyorum ...