bugün

japonya yanılıyor olamaz nükleer santrale evet

--spoiler--
ama şu anki şartlar altında nükleer enerji en verimli enerji kaynağı ve gereksinim.
--spoiler--

güneş kolektörleri ve rüzgar türbinleri başta olmak üzere yenilenebilir enerji kaynakları konusunda çok zengin bir ülkeyiz. teknolojisi eski ve pahalı bir yatırım olan nükleer santrallere harcanacak para ile minumun çevre kirliliği ve sıfır güvenlik riski olan kaynaklara yönelmemek açıklanabilir değildir. ( aslında pek güzel biliyoruz sebepleri de neyse ).

2020'de yenilenebilir enerji kaynaklarından elde ettiği enerji payını yüzde 27'ye, 2050'de % 64'e çıkarmayı bir program haline getiren almanyaya yeten "güneş" türkiyeye yetmezmiş. insan yaşadıkça neler öğreniyor pes vallahi.

2 adet kaliteli düzlemsel güneş kolektörüne sahip bir güneş enerjisi ünitesi ile yılda 3 ton odun, 765 kilo kalorifer yakıtı, 1088 kwh elektrik enerjisi ve bin 480 kilo ithal taş kömürünün önüne geçebilirsiniz. ama nedense sübvanse edilmesi gereken bu teknoloji aksine vergilendiriliyor bu ülkede. şu yetmez dediğiniz yenilenebilir enrji kaynaklarının 2005 yılında enerji tüketimi içindeki payı % 13 tür. bunlar basit termal ısıtıcılar ve rüzgar türbinlerinden elde edilen enrjidir. organize ve büyük çaplı bir devlet yatırımı yoktur.

ayrıca türkiyenin üretebildiği bir teknoloji olan "Fotovoltaik tekstil, güneş ışığını kullanarak elektrik enerjisi üreten fotovoltaik bir yapının, kumaş veya giysi gibi bir tekstil yapısı üzerine yerleştirilerek tekstile entegre edilmesi veya lif şeklinde üretilmesi sonucunda fotovoltaik lif, iplik ve kumaşları oluşturması ile elde edilmektedir." ve bununla araçalrın bile güneş enerjisi ile hareket eder hale gelmesi mümkündür. işin daha da enteresanı bu ürün henüz dünya piyasasında türkiye dışında ticari olarak üretilmemektedir ... herkesten ileri teknolojiyi yok saymak nasıl bir sahtekarlıktır anlamak mümkün değil.

bütün bu teknolojilerle üretilen enerji kaynakları hem sıfır güvenlik riskli , hem de nükleer santral yapmaktan daha düşük maliyetlidir. hem maliyet yüksek bile olsa ( ki değil) arada fiyat farkının konvertıl olduğu birim "güvenlik" yani insan canıdır ...

birileri üç kuruş avanta kapçak diye santral yapılmasını savunan adama "insan" denmez benim kitabımda. yanıldığı, yanıltıldığı için savunan doğrusunu okuyup , öğrensin bir zahmet...

türkiye'nin onca kaynağı dururken , enerji kaynağı olarak milyarlarca dolar para saçıp ruslardan nükleer enerji teknolojileri vesaire satın alması , eskimoların buzdolabı alması gibidir.

edit : okumadan eksileyen oksijen ziyanı; nooldu siz mi ithal ediyorsunuz bunu ?