bugün

japonya yanılıyor olamaz nükleer santrale evet

--spoiler--
hala teknik bir yorum gelemiyor ilginçtir. ya siyasi yorum geliyor ya da hümanist. ama neden olmamalı sorusuna 'ee radyasyon çıkyıor'dan başka cevap gelemiyor.
--spoiler--

insanları istatistik veri olarak görecek kadar mekanikleşince zihin böyle saçmalamak da doğal tabi...

şu an sızıntıdan etkilenip , kısa , orta ve uzun vadede ölecek binlerce insan var japonya'da. bu nükleer patlama , serpinti falan hollywood filmlerindeki gibi olmuyor. sessiz sedasız , sinsice bedenleri çürütüyor. etrafta kapkara yanık bir dünya bırakmıyor. gene ağaçlar , gene güneş , gene çayır çimen var ama ölümle kaplanmış olarak.

kaz kafan almıyor biliyoruz ama kısaca anlatmaya çalışalım.

1 - eninde sonunda insan yapısı binalar bunlar. içlerinde korkunç bir tehlike barındırıyorlar. ne kadar iyi niyet ve disiplinle ( burası türkiye) yapılırsa yapılsın savaştan , doğal afete ve terörist saldırıya dek değişen çeşitli tehlikeler var. deprem olsa sen tutçan , yangın olsa sen söndürecen , terörist saldırı olursa sen koruyacaksın galiba. peki tepesine yıldırım düşse ne olacak ? zamanında doğu almanyada oldu da ondan soruyorum yanlış anlama.

2 - işletildiği sürece atık maddeler çıkaran bir sistem bu. katı atık için de , soğutma suları için de ekstra güvenlikli alanlar oluşturup , taşınmasını , saklanmasını çok iyi organize etmek gerekli. rayın üzerinde tren tutamayan memur zihniyetine ben nasıl güvenicem söyler misin ? o reaktör soğutma sularını şişeleyip bize içme suyu diye satarlar, ben bu memleketi tanıyorum. reaktör falan yokken daha 6 kişi öldü bu ülkede radyasyon yüzünden. nükleer atık içeren kabı (kurşundan) hurdacıya satmışlar . hurdacılar da kazma vura vura açmışlar... küçükçekmece nükleer araştırma enstitüsü denen labaratuvar boyutundaki çiftlikte , düdüklü tencere kadar reaktör sızıntı yaptı bu ülkede.

bi gidin çay koyun ...