bugün

dipnot

kimi kitaplarda en ilgi çekici bilgilerin verildiği bölümdür.

Kimi örnekler:

"...ingiltere, pamuklu dokuma ile yeni bir çığır açarken iki iş yaptı: Bir pamuklu dokumada ithal ikamesi yaptı. iki, makine ile ucuz üretmesine karşın, daha kaliteli ve sefalet ücreti ile üretim yapan Hint sanayiini durdurabilmek için sömürgeci olarak gittiği Hindistan'da pamuklu dokuma ustalarının ellerini kesti."
(Quo Vadimus/Nereye Gidiyoruz- Yalçın Küçük- sf. 83)

"7. Örneğin Kaptan Kidd, Dr. Crippen ve Mata Hari halkın düşgücünde sırasıyla korsan,katil ve kadın casusun simgesidir, Ama James Kidd'in korsanlığı kısa süreliydi,başarılı olmaktan çok bir olasılık niteliği taşıyordu. Dr. Crippen doktor olmaktan çok bir fizikçiydi ve büyük bir olasılıkla da istemeden karısının ölümüne neden olmuştu. Mata Hari, barlarda dans ederdi, casusluğu ise gerçek değil roldü. Oysa ünlü casus olarak bir müzikalin kahramanıdır..."
(Modern Araştırmacı- Jacques Barzun/ Henry F. Graff- sf. 120)

"Örneğin, izmir'deki Saat Kulesi 1901 yılında, Abdülhamit'in tahta çıkışının 25. yılı şerefine dikilmiştir. Saat Kulesi sonra da değineceğimiz gibi kapitalizm öncesi egemenlerin bir simgesidir. Nitemik Cumhuriyet gelince izmir Saat Kulesi'nin üzerindeki tuğraları sökmüş yerine ay yıldız kabartmalar kondurmuştur."
(Görme Kılavuzu- Hasip Akgül- sf. 19)

"1- Bilgisayarların boyutlarını küçülten, belki de başka herşeyden çok, Ay seferleri olmuştur..."
(Bilimin Arka Yüzü- Adrian Berry/sf. 255)

"Bu korkunun büyüklüğüne bir örnek vermek durumundayım: Dünyanın her tarafında ve Türkiye'de, Amerikan inisiyatifiyle, Fen Lisesi kuruluyor. Sputnik, hızla, Amerika Birleşik Devletleri'nin etkin olduğu başkentlere Fen Lisesi olarak düşüyor..."
(Quo Vadimus-Nereye Gidiyoruz/Yalçın Küçük- sf. 181)