bugün

Lisans eğitimini bitiren birçok kişinin, gerekli dil puanı, ortalama ve LES puanına sahip olduktan sonra başvuruda bulunduğu; bizde genellikle tezli programlarının 2 yıl olduğu eğitimdir. Devam etmek isteyen azimli kişiler doktora da yapabilirler ki bunun da süresi 4 yıldır.
okulda kalmayı düşünmeyenler için gereksiz bir aktivitedir. özel sektörde her zaman "yüksek lisans= yüksek maaş" demek değildir çünkü.
alçak lisans diplomasına sınıf atlattırma yoludur. eskisi kadar karizması kalmamıştır. ama mühendisler için yine de yüksek mühendisim deme şansı vardır. devlette de yüksek lisans mezunlarına 3-5 milyon otobüs bileti parası verşirler fazladan.
öğrenci statüsünden kurtulmak istemeyen kişinin, ufkum genişler mantığıyla tercih ettiği yüksek öğretim kademesi. araştırmaya yeteri kadar önem vermeyen, eğitimlinin değil, dayısı olanın sözünün geçtiği bir ülkede hiçbir değeri olmayan, iş hayatıyla birlikte sürdürüldüğünde iki kat yorucu, yıpratıcı, gereksiz aktivite.
askere gitmemek için de yapılabilen aktivite..
nerde okuyosun sorusuna karşılık kişiye "eeaam" efektiyle başlayan cümleler kurdurtan eğitim basamagı."eeaam ben yüksek lisans yapıyorum" gibi.
les sınavına girilip alınan puanla yapılan lisansüstü eğitim..
4 yılı bitirip benim gibi okumaya doymayan arkadaşların LES adlı sınava girip okulu 2 yıl daha uzatmalarına verilen ad.
eğer akademik takılınmayacaksa yapılmaması gereken eylemdir.* . Sonra sap gibi iş bulamazsınız.
yapacam ulen seni die bagırtan yapılmasında bilgi birikim,askerlik gibi pek çok yönden faydası olan unvanınızın onune birde uzman kelimesini ekleyen bir süreç
ingilizce engeliyle yüksek lisanstan vazgeçmek zorunda kalanların içinde bir ukte olarak kalacak bir eğitim basamağı.
yapmak için uğraşılan, didinilen fakat bu kadar çabaya rağmen 'ya olmazsa' diye düşündürten, rüyalarınızı basan, çıldırtan lisans sonrası aşama!
les, ingilizce yeterlilik sınavı *, mülakat , not ortalaması toplanıp bölünüp çarpılıp bir sonuç çıkıyor. o sonuca göre sıralamaya yerleştiriliyorsunuz. ve alınacak kontenjanın içindeyseniz hak kazanıyorsunuz. okuduğunuz bölümün uzmanlığını okuyorsunuz.
mesela: biyoloji okuduğunuzda yüksek lisansı genetikten yaparsanız genetik uzmanı olursunuz. bunun gibi...
yükseklik korkusu olmayanların sahip olduğu belge sürücü belgesi gibi bişey
yüksek lisans yapmak için,LES,KPDS,ÜDS gibi sınavlardan en az 60 almak gerekmektedir ki fikrimce hiç adil değildir.Türkçe bir bölümü bitiren bir insan evladı hele ki Anadolu Lisesi çıkışlı da değilse ingilizce için kasmalıdır. Ayrıca okulda kalmak isteyenler dışında hocalar,aynı bölümde yüksek lisans yapılmasını tavsiye etmez genellikle.Oldukça yorucu ve maliyetli bir eğitim türüdür.Kitaplara,fotokopilere para yetiştirilmez.
Danışman hocanın iyi seçilmesi de bu süreci doğrudan etkilemektedir.Tezli ve ya tezsiz yapılabilir.
Sonuç itibariyle malesef, cvde 1 cümlelik yer doldurmaktan öteye gitmez.
4yıllık lisans egitiminde calısmayıp, arkadaslarla gezmenin acısının cıkarıldıgı egitim dilimidir.
(bkz: postgraduate)
eşek gibi çalıştıran lisans programı. doktora dersen eşeğin sudan gelmiş halini yansıtan lisans programı.
artık eski cazibesi kalmayan lisansta istediği bölümü okuyamayanların mezun olduktan sonra içlerinde kalmaması için yaptıkları şey.
Türkiyede lesten alınan yüksek bir puanla, başka yüksek bir puana ihtiyaç duyulmadan(vasat birer ortalama,mülakat,yeterlilik sınavı,dil,vs...) girilebilen lisans sonrası eğitimin ilk basamağı. temel bilimlerde artık işin içine girmeye başlayan bilim adamı adaylarının önemsemesi gereken bir öğrenim süreci. başarılı bir yüksek lisans tezi ile yurt dışına çıkmak, temel bilimlerde fazla zor değildir. lakin çinliler bu konuyada el atmıştır ve etraf fason çinli graduate ve postgraduate öğrencilerinden geçilmemektedir. hatta bir rivayete göre TOEFL sınavına speaking bölümünün eklenmesindeki amaç, toefldan 280-290 çakıp ingilizce konuşamayan çinlileri elemektir. önemsendiğinde başarılı bir kariyerin mihenk taşını oluşturabilir.
ingilizcesi master olan, lisans eğitiminden sonra 2 yıl daha okunarak kazanılan ünvandır. **
özel sektorde calismak isteyen bir birey için kesinlikle gerekli olmayan egitim. * * *
ogrencilik hayatina son vermemek ve askerden kacmak icin basvurulan lisans programi.
üniversitede kalmak istiyorsan tamam,ama yapsan da kalamayacaksın çünkü kadro zaten yoktur,olacak olanlar da bir türlü senin için olmaz.cadı kazanıdır. master,doktora derken kadrosuzluktan dolayı ortalarda kalmış kedi yavrusu gibi olmak vardır.çoğu branşta , kesin gereksizdir.hiç yapılmayıp boş oturulsa bile geçen vakte yazık olmayacaktır.
hiç de lisansa benzemeyen, genelde okumaya yazmaya yönelik, entel dantel yayınları takip ettirten lisans üstü programdır.