bugün

ntv yeşil ekran'da "yeşil belgeseller" başlığıyla sunduğu şimdiye kadar izlediğim en eğlenceli belgesel. hayatta kesinliğini sandığımız çoğu şeyin değişken olabildiğini öğrenebileceğimiz gibi, yemekler konusunda tabuların yıkılmasınısağlamışlardır. gerçekleri deney grupları ile bulmaya çalışırken izleyiciyi eğlendirmeyi başarmışlardır.
televizyonda bu aralar niteliksiz program bolluğu arasında bu programın "pas geçilmemesi" için salı günleri 20: 30'da ntv.*
bir kaç örnekle program içeriği:
1. Bölüm "Nasıl Sağlıklı Olunur?" adındaydı. Protein ağırlıklı mı, yağ ağırlıklı mı, yoksa karbonhidrat ağırlıklı bir diyet mi daha etkin diye bir deney yaptılar. Birbirine benzer özellikte 3 deneğin birine domatesli makarna, birine bol kremalı makarna, birine de tavuk but ve yanında biraz makarna verdiler. Bu deney hangisinin daha erken acıkacağını saptamak içindi. En geç acıkan tavuklu makarna yiyen oldu. 2 saat sonra deneklere verilen dilim pizzalardan en az yiyen de yine protein ağırlıklı beslenen denek oldu.

su içmekle, yenilen yemeğin miktarının ilişkisi üzerineydi. Yemekten önce içilen bir bardak suyun, yenilen yemek miktarını azaltıp azaltmadığı birsürü insana soruldu. Genelde, suyun bir süreliğine mideyi doldurduğu ve yemek yeme isteğini dizginlediği cevabını verdiler. Ancak su midede, ancak katı yiyeceklere tutunarak durabilirmiş. Dolayısıyla sizin yemekten önce içtiğiniz su mideyi doldursa da, kısa bir süre sonra mideyi terkediyor. Suyun hareketini incelemek için ise, MR tarzında, insanın iç organlarındaki hareketi gösterebilen bir yöntemden faydalanmışlar.Akabinde iki deney daha yaptılar. Birinde deneklere bir tabak tavuk yemeği ve yanında bir bardak su verdiler. Diğer deneyde ise aynı tavuk ve su miktarıyla bir çorba yapıp deneklere yedirdiler. Çorba içenler daha geç acıktı; çünkü su katı yiyeceklerle karıştığı için, çorba midede daha uzun süre kaldı. Oysa tavuk yemeğiyle birlikte içilen su, yemekten sıyrılarak kısa bir süre sonra bağırsaklara geçti.
Ntv nin bundan birkaç yıl önce yayınladığı "Human instinct(insan içgüdüsü)" adlı belgeselin tarzında hazırlanmış asla sıkmayan öğretici belgesel. Belgesel deyince kasıntı bir ses tonunun durağan bir metni sıkıcı görüntüler eşliğinde okumasını akla getiren türk izleyicisini baya şaşırtacak düzeyde güzel.