bugün

ressamların tablolarını yaparken kullandıkları boya.

(bkz: bob ross)
(bkz: vincent van gogh)
(bkz: leonardo da vinci)
(bkz: picasso)
bazen cikarmak icin tinerin de yetmedigi boya turu.
avantajı, boyanan yerin üzerinin boyanabilmesi ve değişik renklerin birbirlerinin üzerine ıslakken sürülebilmesidir. renkler birbirlerine karışmadığı için gölgeler yapmak kolaydır.
dezavantajı, kuruma süresinin çok uzun olmasıdır.
en eglenceli ama en zor resim yapma yontemidir.
en zevkli resim yapma sanatlarından bir tanesi. bir çok avantajı var: beğenmediğiniz yeri kuruyunca değiştirebilirsiniz.hatta beğenmediğiniz resmin üzerine bambaşka bir resim yapabilirsiniz.ayrıntılarla fazla boğuşmanıza gerek kalmaz karakalemin aksine. çok değişik teknikler deyenebilirsiniz.bob ross gibi tuvale istediğiniz şekillerde kağıtlar yapıştırabilirsiniz. böylece kocaman bir elma şeklinde tuvaliniz oluverir:) resmi yaparken sınırlarınızı istediğiniz kadar zorlayabilirsiniz de.spatulayla bile boya sürebilirsiniz...
kuruması ise biraz(cık) uzun sürdüğünden dezavantaj olarak sayılabilir.bir de eğer aralıklarla çalışan biriyseniz her seferinde paleti temizlemek ve yeni boya kullanmak suretiyle epey bir boya israfı yaparsınız..
başlamak ürkütür önce. sanki bu el hiç fırça, kalem tutmamış sanırsın. ama başladın mı da artık vazgeçemezsin.
herseyi iyidir hostur da sira firca temizlemeye gelince illallah edersin. fircayi oylece kirli biraksan bir derttir, kalkip usenmeden temizlesen bir dert.

malzemeleri cok pahalidir. ozellikle de boy boy almak zorunda oldugun fircalar (harbi iyi sardim bu fircalara). butun bir yagli boya seti tamamlamak feci cep yakar. ama ne var? -fircalara ragmen- deger iste.
Yağlı boyalar ince öğütülen pigmentlerle haşhaş yağı veya bezir yağından yapılan renkleri kapsar.
Bazı sıvılarda veya yağlı kaplama maddeleri içinde sulandırılmış olarak kullanılabilirler.

Tipik Özellik: Ağır kurumalardır.
Kuvveti: impasto denilen boya vurma usulü ile ve üzerlerinde cam etkisi yapan diğer bazı maddelerin sürülmesi ile değişik efektler yaratılabilir.

Yağlı boya saydamlıkta ve matlıkta, parlaklık ve donuklukta değişimler yapmayı mümkün kılan bir tekniktir.

Kaplanmış bir bez veya yüksek gramajlı bir kağıt gerektirir.
Şimdi, geleneksel keten bezli mesnet maddelerin kullanımı, kalın kağıtlar gibi keten bezine yakın efektler yapabilen daha ekonomik mesnet maddeler ile tamamlanmaktadır.
rönesans’tan günümüze kadar en çok uygulanan ve kabul görmüş resim tekniğidir. yağlı boya tekniği yapım sırasında kısmen hata kabul eden bir tekniktir. istenmeyen yerler sonradan düzeltilebilir.yapılan resimler uzun ömürlüdür.temizlik ve bakımı kolaydır. yağ (bezir yağı) ve toz boyaların karışımıyla yapılmış boyalara yağlı boya denir. bu karışımın içine katılan diğer maddeler boyanın kalitesini belirlemektedir. yağlı boyada aranan başta gelen özelliklerden biri renklerin solmaması, diğeri, üzerinde kabuk yapmadan kurumasıdır. yağlı boya tekniğinde iyi sonuç almak için: resim yapılacak sathın iyi hazırlanmasına, kaliteli boya kullanılmasına, incelticilerin kaliteli olmasına, boya paleti, fırçalar ve resim sehpasının kullanışlı olmasına dikkat edilmelidir.ayrıca güzel resimler yapmak için çok çalışmak gerekir. çok çalışmak kaliteyi de beraberinde getirir.
görsel

görsel

görsel

görsel
daraba boyamak için birebir olan boya. yağmur suyunun geçmesini engeller böylece daraba çürümez.
sanat tarihinde boyaların babası ustaların göz bebeğidir. günümüzde paha biçilemeyen sanat eserlerinin büyük çoğunluğu bu boya altında toplanmaktadır. harikalar yaratmak sadece boyaya bağlı değildir elbet. terbiye edilmiş bilekler her şeyden önce gelir fakat yağlı boya ustalara yardımcıdır. kapatma özelliği çok güçlüdür. mesela bir tuval üzerine başka bir resim yapmak mümkündür. hemen kapatır alttaki resmi. bazı ustalar yağlı boyanın ömrünü uzatmak için değişik otlar kullanmış bir kısmı da saf idrarını karıştırmıştır boyalarına. yüzlerce yıl dayanabilen bu boya bir insanlık harikasıdır.
yağlı boya ile resim yapmak bir keşif gezisine benzer, her an yeni birşeyler keşfetmek olasıdır. zaman o kadar hızlı akar ki resim yaparken, bazen insan yemek yemeği unutur. yağlı boya resim yapmak neden bu kadar zevkli diye sorarsanız; bence özgür olmak ve yaratmak ile ilgili birşey olmalı.
Evine misafir olarak gittiğim bir teyzenin duvarlarında kendi yaptığı tabloları görüp resme ilgim olduğunu söylemem ve ardından teyzenin "o zaman ne duruyoruz, hadi resim yapalım" demesiyle tanıştığım boyama sanatıdır. Beraber sadece bir resim yaptık ancak neredeyse iki ay sürdü ve tek bir resimle bu sanata dair bildiği her türlü bilgiyi öğrettiler, sağ olsunlar.
Aklınızdaki düşünceleri, hissettiklerinizi somutlaştırmanın en güzel ve en rahatlatıcı hali.
Aslında verdiği aşka eşdeğer manevi zevkin yanında iyi de kazandırır.
Bir karakalem değildir.
çok oyalayıcı ve beklemeli olması sebebiyle benim gibi balık kılıklılara gelmeyen boya. yine de diğer boya türleri içinde en az sınırlılığı olan diyebilirim. inceltmek için bazen badem yağı bazen de vücut yağı kullanıyorum, daha nasıl sıçabilirdim bilmiyorum ama hayatım kullanılabilirlik üzerine kurulu, yapacak bişey yok.

bi de,

bence tanrı bizi de yağlı boya çalışmış olabilir.
çok güzel kafa yapan ve eğlenceli boya türü.
görsel

şuanda yapmaya devam ettiğim, daha çok işlemi olan tablom.

beyaz boyanız her zaman biter. yanlış yaptığınızda (benim kafamı yapamadığım gibi) üzerinden geçebilir, düzeltebilirsiniz. en güzeli renk keşfidir. bir de popolar güzel yapılır. ama kafalar zordur. kafalara çok sinirliyim.
görsel