bugün

worldwide interoperability for microwave access
baz istasyonları ile desteklenerek, kablosuz olarak internet hizmeti vermeyi amaçlayan teknoloji.
superonline nin konuyla ilgili çalışmaları vardır.
bir grup mühendis emin adımlarla, kablosuz teknoloji wi-fi çılgınlığını dize getirmek için, çalışmalarına devam ediyorlar. analistlere göre, bu sene sıkça duyulacak kablosuz teknoloji 'wimax'.

ısminden de anlaşılacağı gibi wimax, uzaktan akrabası olan wi-fi'nin çok daha büyük, ve çok daha güçlü bir versiyonu. wi-fi, 2002 senesinde sahnelere çıkan, ve günümüzde de genellikle fast food restorantlarda ve hava alanlarında kullanılan, yüksek hızda ınternet bağlantısı sunan kablosuz teknoloji. wimax, aynı şeyi, yani kablosuz yüksek hızda ınternet bağlantısını maksimum 35 millik bir alan içerisinde sağlayabiliyor.

pyramid research analistlerinden ve telekominikasyon danışmanı olan john yunker, 2004 yılının wimax için ilginç bir yıl olacağını belirtirken, bazı büyük yüklenicilerin wimax’e şüpeli baktığını da vurguluyor.

peki wimax nedir?

wimax aslında çok yeni bir şey değil. wimax, yıllardır bilinen ve sabit kablosuz adı verilen bir teknolojiyi kullanıyor. uzun bir direkten bir sinyalin minik alıcılarca alınmasına dayalı tipik bir sistem. sinyal geniş bir alanda bir ınternet bağlantısı sağlıyor. sabit kaplosuz sistemler genellikle iş dünyasında kullanılmakta. fakat teçhizat tek bir firma tarafından yapıldı. wi-fi standartlar anlaşması, teçhizat fiyatlarının dramatik olarak düşmesine neden oldu. belkide en önemlisi bilgisayarlara ve el aletlerine wi-fi ağları için takılan çipler. wi-fi ağ giriş kartı fiyatları bir senede 70 dolardan 20 dolara düştü, ve şu an fiyatı sadece 10 dolar. çip yapan lider intel'in de aralarında bulunduğu bir grup firma, wimax için standart konusunda ısrar etmekte.

standartın anlamı, bütün wimax malzeme yapan firmaların benzer şartlarda üretim yapması. böylece bir firma tarafından yapılmış olan donatı, bir diğer firma tarafından problemsiz olarak kullanılacak.

bu sene içinde wimax forum adı verilen bir grup, bir 'plug festivali' organize etmeyi umuyor. bu festivalde, malzeme üreticileri kendi donatılarını diğer firma donatıları ile beraber test ederek, çalışıp çalışmadığından emin olabilecekler. wimax forum başkanı margaret labrecque, standartlar olmadan wimax yapan firmaların başarılı olamayacağını, ve bu teknolojinin gelişip büyüyemeyeceğini belirtti.

bazı analistler, wimax’in dsl ve kablolu modem ile servis veren yerlerde oldukça popüler olacağını savunuyorlar. sadece bir direk, yüzlerce kullanıcıya wimax sinyali sağlayacak. bazı analistler ise, hava dalgaları ile ses ve veri getirmek için başka teknolojilere milyarlar yatırmış olan, büyük cep telefonu firmalarından bazıları için, ciddi tehdit olabileceğini vurguluyorlar.

büyük cep telefonu yüklenici firmalar, wi-fi’yi de başlangıçta görmezden gelmişlerdi, ama teknoloji sonunda kısa menzilde ne kadar etkili olduğunu göstererek bu firmalarca kısa zamanda kabul gördü.
(bkz: http://www.wimaxturkiye.com/)
kullanıma geçemeden 3g'nin hızlıca gelip, gelişmesiyle bırakılmış teknolojidir. şimdi 4g'de yaygınlaşınca iyice unutulacaktır.
şehirlere kablosuz internet taşımaktır.
merkeze ya da yüksek bir tepeye kuracağınız baz istasyonu ile yüksek hizlarda internet kullanabilirsiniz. ayrıca ücretsizdir. yani evinizde modeme filan gerek yok direk havadan alıyorsun interneti.
yozgat-boğazlayan kasabasında ilk denemesi yapılmış ve başarı ile sonuçlanmıştır.
Avrupada finlandiya gibi bazi ulkelerde yasaklandigi icin hicbir zaman populer olamayacak bir haberlesme teknolojsidir.50km bir alanda kablosuz iletisimi on gorurken kullanimi oldukca maliyetli oldugundan fazla tutulmamistir.Ulkemizde kullanilan bir kac alanda yok degildir.