bugün

şu haliyle çok ilkel fakat çoğuna göre Geleceğin işletim sistemi. üzerinde hummalı bir çalışma olmasına rağmen şu anki işletim sistemlerinin yerini alması hala "hayal" gibi gözüküyor. bu durum işlemci gücünün paylaşımını mümkün kılan grid ağlar kurulmadan ancak hayal olurdu zaten. microsoft'un vista'sının dvd üzerinde sattığı son işletim sistemi olacağı hakkındaki söylentiler de bu hayalin aşılacağını destekler nitelikte.

internetin ilk online işletim sistemi -yani biz öyle diyoruz bir işletim sistemi gibi, ne ararsak var- eyeos'un kendini yenilemesinin ardından cornelios gibi web tabanlı işletim sistemleri geliştiren bir çok şirket ve bağımsız geliştiriciler peydah oldu.

aslında bunu ilk ortaya atan microsoft gibi görünse de, sun'ın thin client uygulamaları üzerinde uzun zamandır çalışıyor ve Ray adında başarılı bir ürünlerinin olması, aynı thin client mantığında olduğu gibi, çok büyük çaplı veri yığınlarının serverlarda işlenip, kullanıcılara internet üzerinden 'sonuçların' döndürüleceği sistemlerinin var olması, google-linux, microsoft-yahoo, sun-ubuntu yakınlaşmalarının sebebiydi.

şimdi gözler merkezde. donanım bazında işlemci firmalarının bu gelişime olumlu bakması, sonra bunun gerçekleşmesi, ardından türkiye'de türk telekom'un fiberoptik kablolu altyapı veyahut şehiriçi wireless çözümü ve bi bakmışız yeni bir devir açılmış.

şaşırır mıyız acaba?
sanmam...